czwartek, 20 sierpnia 2015

Penne z tuńczykiem - przepyszne !!! + filmik

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad, w szczególności dla entuzjastów tuńczyka. W przepisie używam mielonego anyżu bez którego to danie się nie obejdzie, dlatego nie pomijajcie tego składnika. Mój anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim.

Sos jest ze swej natury bezglutenowy, zatem jeżeli użyjecie bezglutenowego makaronu - uzyskacie danie bezglutenowe.

Do przepisu dołączyłam filmik (31.05.2019) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *


Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • tarta skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • pół łyżeczki mielonego anyżu
  • 250 g makaronu penne
  • natka pietruszki
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.













2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego odsączonego tuńczyka z puszki. Rozdrabniamy widelcem.













3. Następnie dodajemy pół łyżeczki mielonego anyżu, tartą skórkę z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy.













4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy.














5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam).
Siekamy garść świeżej natki pietruszki.












6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)














Poniżej zapraszam na filmik:


2 komentarze:

  1. Lubię makaron z tuńczykiem, ale dotąd nigdy nie dodawałam anyżu. Ciekawi mnie smak potrawy z tą przyprawą, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tuńczyk ma trochę mdły smak, z makaronem bez dodatku odpowiednich przypraw potrawa może nie smakować dobrze. Dodatek anyżu i tej skórki z cytryny sprawia, że danie smakuje bardzo świeżo. Serdecznie polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń