Sos jest ze swej natury bezglutenowy, zatem jeżeli użyjecie bezglutenowego makaronu - uzyskacie danie bezglutenowe.
Do przepisu dołączyłam filmik (31.05.2019) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
- 3 łyżki masła
- 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g)
- 150 ml kwaśnej śmietany
- tarta skórka z połowy cytryny
- sól, pieprz czarny
- pół łyżeczki mielonego anyżu
- 250 g makaronu penne
- natka pietruszki
1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego odsączonego tuńczyka z puszki. Rozdrabniamy widelcem.
3. Następnie dodajemy pół łyżeczki mielonego anyżu, tartą skórkę z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy.
4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy.
5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam).
Siekamy garść świeżej natki pietruszki.
Siekamy garść świeżej natki pietruszki.
6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Lubię makaron z tuńczykiem, ale dotąd nigdy nie dodawałam anyżu. Ciekawi mnie smak potrawy z tą przyprawą, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTuńczyk ma trochę mdły smak, z makaronem bez dodatku odpowiednich przypraw potrawa może nie smakować dobrze. Dodatek anyżu i tej skórki z cytryny sprawia, że danie smakuje bardzo świeżo. Serdecznie polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń