wtorek, 18 sierpnia 2015

Włoska zupa Minestrone po polsku + filmik


Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano. Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku i zwykłej białej fasoli z puszki. To jest zupa w stylu "sprzątanie lodówki" czyli wrzucamy "wszystko co jest pod ręką, by się nie zmarnowało".
Zupa jest możliwa w wersji bezglutenowej, gdy zamiast zwykłego makaronu użyjemy bezglutenowego z tą różnicą, że makaron bezglutenowy gotujemy osobno.

Do przepisu został dołączony filmik (20.05.2021 r.) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
 Składniki (z podanych proporcji powstaje spory gar wystarczający dla 6-7 dorosłych osób):
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • ćwierć główki białej kapusty
  • ok półtora litra bulionu
  • oliwa do smażenia
  • ser tarty typu parmezan lub grana padano
  • około 100 g makaronu typu drobne muszelki (w wersji bezglutenowej polecam 300 g makaronu typu nitki)
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
Wykonanie:
1. Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia.














2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku.














3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił.














4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy.














5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę).














6. Dorzucamy pokrojony drobno por, 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.













7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej.














8. Teraz czas na pomidory.















9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego.














10. I odsączona biała fasola.















11. Teraz czas na zalanie wszystkiego bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć warzywa, następnie przyprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną soli (uważajmy z solą, jeżeli bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). 
12. Wrzucamy 100 g suchego makaronu typu drobne muszelki i gotujemy wszystko razem pod przykryciem 10-15 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa. Podajemy posypaną tartym parmezanem lub grana padano.
Makaron bezglutenowy gotujemy osobno.

Smacznego :-)






Poniżej zapraszam na filmik:






1 komentarz:

  1. Dziękuję, ta zupa jest naprawdę smaczna. Chętnie zajrzę do linku, który podałaś, może się skuszę :-) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń