Włoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano. Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku i zwykłej białej fasoli z puszki. To jest zupa w stylu "sprzątanie lodówki" czyli wrzucamy "wszystko co jest pod ręką, by się nie zmarnowało".
Zupa jest możliwa w wersji bezglutenowej, gdy zamiast zwykłego makaronu użyjemy bezglutenowego z tą różnicą, że makaron bezglutenowy gotujemy osobno.
Do przepisu został dołączony filmik (20.05.2021 r.) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
- 150-200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- ćwierć główki białej kapusty
- ok półtora litra bulionu
- oliwa do smażenia
- ser tarty typu parmezan lub grana padano
- około 100 g makaronu typu drobne muszelki (w wersji bezglutenowej polecam 300 g makaronu typu nitki)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
1. Boczek kroimy w kostkę i na oliwie smażymy chwilę do zezłocenia.
2. Kroimy cebulę w kostkę i dorzucamy do smażącego się boczku.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił.
4. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, mieszamy i smażymy.
5. Dorzucamy pokrojoną marchew ( u mnie w kosteczkę).
6. Dorzucamy pokrojony drobno por, 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
7. Dorzucamy posiekaną białą kapustę. Mieszamy i smażymy dalej.
8. Teraz czas na pomidory.
9. Następnie dorzucamy pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego.
10. I odsączona biała fasola.
11. Teraz czas na zalanie wszystkiego bulionem w ilości około półtora litra, tak by zakryć warzywa, następnie przyprawiamy ziołami, pieprzem i odrobiną soli (uważajmy z solą, jeżeli bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). 12. Wrzucamy 100 g suchego makaronu typu drobne muszelki i gotujemy wszystko razem pod przykryciem 10-15 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa. Podajemy posypaną tartym parmezanem lub grana padano.
Makaron bezglutenowy gotujemy osobno.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Dziękuję, ta zupa jest naprawdę smaczna. Chętnie zajrzę do linku, który podałaś, może się skuszę :-) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń