piątek, 4 września 2015

Risotto pomidorowe + filmik

Dziś zapraszam na risotto pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z masłem, czy z różnymi dodatkami, coś wspaniałego. Polecam serdecznie :-)

Do przepisu został dołączony filmik (31.07.2020 r.) -> na końcu posta.


* * *

Składniki (proporcja dla 4-5 osób):
  • 400 g ryżu arborio
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub granulowany
  • 3-5 pomidorów sparzonych bez skórki lub 1 puszka
  • 1 lampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml)
  • 1 łyżka masła
  • ser typu parmezan lub grana padano
  • półtora litra bulionu (powinien być gorący)
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie do zeszklenia.














2. Dodajemy łyżkę masła i sypiemy oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy.













3. Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił.














4. Teraz wsypujemy suchy ryż i smażymy, cały czas mieszamy.














5. Gdy ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje alkohol.













6. Gdy wino już się wchłonie, wtedy czas na bulion. Wlewamy bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż ryż wchłonie cały bulion.
Cały czas mieszamy.
Teraz jest czas na ewentualne przyprawy. Jeżeli bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani sól ani pieprz, tylko zioła.
 7. Teraz czas na pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy.













8. Dodajemy zioła (bazylia i tymianek). Mieszamy.














9. Dodajemy starty ser typu parmezan lub grana padano (mniej więcej tyle, ile widać na zdjęciu). Mieszamy.











10. I jeszcze drobno posiekana świeża bazylia i gotowe. Podajemy posypane tartym serem. Smacznego :-)


Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki.








Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz