czwartek, 1 października 2015

Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson + filmik

Proponuję dziś wspaniały obiad inspirowany przepisem Nigelli Lawson - przepyszne pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem tagliatelle.

Pulpeciki są doskonałym daniem szczególnie dla dzieci, serdecznie polecam :-)


* * *
Składniki na pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób):
  • ok. 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano
  • 3 łyżki orkiszowej kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • sporo pieprzu
  • ok. 1 łyżki oregano
Składniki na sos:
  • 1 litr sosu pomidorowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1 filiżanki mleka
  • sól, pieprz, sporo oregano, bazylia, tymianek, pół łyżeczki cukru
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia

Wykonanie:
1. Składniki na pulpeciki mieszamy w misce (jak na kotlety mielone).













2. Następnie "kulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go jak zwykle.










3. Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił.








4. Następnie wlewamy sos pomidorowy, odrobinę słodzimy, solimy, trochę pieprzu, zioła i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.












5. Następnie dodajemy ok. jednej filiżanki mleka. Mleko łagodzi kwaskowość sosu pomidorowego. Zwykle 1 filiżanka wystarczy. Gotujemy chwilkę. Mieszamy.











6. Następnie delikatnie wrzucamy po kolei nasze pulpeciki do sosu. Bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły. Powinny się wszystkie zmieścić. Jeżeli nie przykryje ich sos (jak widać na zdjęciu), można drewnianą łyżką delikatnie je zamieszać.









7. Na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem gotujemy je około 25 minut. Po takim czasie powinny być gotowe. Sos powinien lekko bulgać. Pulpeciki podajemy z makaronem tagliatelle, posypane tartym serem np grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii.











Poniżej zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz