wtorek, 22 września 2015

Zapiekanka wg Pascala + filmik

Uwielbiamy zapiekanki, które smakują tym lepiej, gdy chłodno na zewnątrz. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą. Przepis ten trochę zmodyfikowałam; boczek wymieniłam na kiełbasę, jajko na żółtko i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca, ładna i aromatyczna zapiekanka. Serdecznie polecam :-)

Jeżeli użyjemy makaronu bezglutenowego, wtedy zapiekanka będzie bezglutenowa.

Do przepisu został dołączony filmik (24.01.2020 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki:
  • ok. 250 g makaronu np. świderki
  • 2 cebule
  • 2-3 kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 kule sera mozarella
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano
  • świeże listki bazylii do dekoracji
  • ser grana padano do starcia
Wykonanie:
 1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę i jeszcze chwilę smażymy i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy makaron jak zwykle.










2. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy).














3. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, solimy, pieprzymy, sypiemy oregano (u mnie jak zawsze sporo przypraw) i mieszamy.












4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany i wystudzony makaron i zalewamy go sporządzonym ze śmietanki sosem.












5. Następnie dodajemy kukurydzę i usmażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy.














6. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy.












7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem.












8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.













9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla.
Następnie jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu też w temp. 200 stopni C i bez przykrycia.
I gotowe. Podajemy posypane startym serem grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii. Smacznego :-)











Poniżej zapraszam na filmik:


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! :) Blogi z przepisami bezglutenowymi można dodać do bazy www.bazabezglutenu.pl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląda i smakuje pysznie. A jak można dodać blog do tej bazy?

      Usuń