Jeżeli użyjemy makaronu bezglutenowego, wtedy zapiekanka będzie bezglutenowa.
Do przepisu został dołączony filmik (24.01.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
- ok. 250 g makaronu np. świderki
- 2 cebule
- 2-3 kiełbasy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 brokuł
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 kule sera mozarella
- 200 g śmietanki 30%
- 1 żółtko
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, oregano
- świeże listki bazylii do dekoracji
- ser grana padano do starcia
1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę i jeszcze chwilę smażymy i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy makaron jak zwykle.
2. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy).
3. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, solimy, pieprzymy, sypiemy oregano (u mnie jak zawsze sporo przypraw) i mieszamy.
4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany i wystudzony makaron i zalewamy go sporządzonym ze śmietanki sosem.
5. Następnie dodajemy kukurydzę i usmażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy.
6. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy.
7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem.
8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla.
Następnie jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu też w temp. 200 stopni C i bez przykrycia.
I gotowe. Podajemy posypane startym serem grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Wygląda pysznie! :) Blogi z przepisami bezglutenowymi można dodać do bazy www.bazabezglutenu.pl.
OdpowiedzUsuńDziękuję, wygląda i smakuje pysznie. A jak można dodać blog do tej bazy?
Usuń