piątek, 12 lutego 2016

Bezglutenowy tort kokosowy - najprostszy i najsmaczniejszy + filmik


Dziś przedstawiam przepis na najprostszy i najsmaczniejszy bezglutenowy tort kokosowy, z kremem z bitej śmietany z dodatkiem mleka kokosowego, likieru kokosowego i wiórków kokosowych, także w tym przepisie kokos rządzi niepodzielnie i jest przepysznie.

Do przygotowania tego tortu nie potrzebujemy żadnych skomplikowanych akcesoriów tortowych, żadnych rękawów cukierniczych czy innych trudno dostępnych gadżetów, wystarczy mikser, szpatułka i apetyt na dobry tort.

Do przygotowania kremu potrzebujemy puszki mleka kokosowego, ale tej gęstej części, łyżkę lub więcej tej rzadszej części użyjemy do przygotowania ponczu.

Do przepisu został dołączony filmik (16.12.2021 r.) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)


* * *

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • biszkopt wg przepisu
  • 1 litr śmietanki 30%
  • ok. 6 łyżek cukru
  • 1 paczka wiórków kokosowych ok. 200 g
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • likier kokosowy 1 łyżka lub więcej
  • 1 łyżka żelatyny
  • gorąca woda
Wykonanie:
1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia.













2. Nim zaczniemy ubijać śmietanę, musimy przygotować żelatynę, do połowy szklanki wrzątku wsypujemy jedną łyżkę żelatyny, mieszamy i studzimy.











3. Biszkopt przekrawamy dwa razy (używam do tego specjalnej przecinarki do biszkoptów widocznej na zdjęciu).












4. Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy prawie na sztywno z 6 łyżkami cukru.














5. Następnie dodajemy po łyżce żelatyny, mleka kokosowego (tej gęstej części) i wiórków kokosowych i dalej miksujemy, aż krem wchłonie te składniki. Następnie chowamy krem na chwilę do lodówki.







6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej wody dodajemy np. 1 łyżkę likieru oraz 1 łyżkę mleka kokosowego (tej rzadszej części) i mieszamy.













7. Nasączamy biszkopt ponczem.













8. Gdy płat biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą bitej śmietany.













9. Podobnie działamy z drugim płatem i trzecim wierzchnim.














10. Następnie pozostałością bitej śmietany smarujemy tort dookoła i wygładzamy szpatułką.













11. Obsypujemy tort obficie wiórkami kokosowymi.














12. Następnie chowamy tort na całą noc do lodówki.





















Poniżej zapraszam na filmik:










8 komentarzy:

  1. Wspaniały tort :))
    Ale popraw : nie wiórek ale wiórków. Wiór , wiórek to rodzaj męski.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekny - minimalistyczny i caly bialy. To taki tort ktory nie tylko ladnie wyglada, ale po prostu od razu chce sie go sprobowac, bo prezentuje sie mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że tort Ci się podoba. Nie jestem mocna w fotografii, ale smak tortu mogę zagwarantować :-) Przepyszny :-) Muszę się powstrzymywać, by go nie zjeść całego od razu, bo owszem jest bezglutenowy, ale bita śmietana atakuje bezmiarem kalorii :-)

      Usuń
  3. Ale piękny, taki puszysty. Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest puszysty i lekki, nie ma w nim cienia ciężkości, z jakim może kojarzyć się tort, polecam serdecznie i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. A gdzie kupiłaś tę przecinarkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam na allegro, wklejam przykładowy link do takiej krajalnicy: http://allegro.pl/noz-rozcinak-do-ciasta-tortu-krajalnica-nitka-3188-i5969359224.html

      Usuń