Do przepisu został dołączony filmik (27.03.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 50 g miękkiego masła
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 150 g bakalii
- cukier puder do posypania
1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach.
2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
3. Mąki mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia.
4. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Do bakalii dodajemy 1 łyżkę zmieszanych mąk i mieszamy. |
6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie 1/3 ubitej piany dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy, dodajemy bakalie, mieszamy, dodajemy pozostałą część piany, mieszamy.
7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką z ziaren amarantusa, następnie przekładamy ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.
Upieczone pozostawiamy do przestudzenia, następnie wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Upieczone pozostawiamy do przestudzenia, następnie wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Co tak mało bakalii w tym keksie! L:))
OdpowiedzUsuńFakt, następnym razem dam więcej :-)
Usuń