środa, 2 marca 2016

Keks bezglutenowy + filmik

Keks to jedno z moich ulubionych ciast, wspomnienie dzieciństwa, ale upieczenie go może sprawiać kłopot, często grozi zakalcem, a nawet surowym środkiem. W wersji bezglutenowej jest tym bardziej trudno. Bakalii trzeba dać o połowę mniej niż w wersji pszennej, a poza tym nie ułożą się równomiernie po całości ciasta, tylko generalnie spadną na dół i tam pozostaną, niestety, tak to już jest z wypiekami bezglutenowymi. Jednakże ciasto wychodzi pulchne i smaczne, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (27.03.2020 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na blachę keksówkę o wymiarach 27cm x 8 cm mierząc od spodu):
  • 50 g miękkiego masła
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Masło z cukrem ucieramy w mikserze na średnich obrotach.
2. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
 3. Mąki mieszamy w misce wraz z proszkiem do pieczenia.














4. Cały czas miksując stopniowo wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.












5. Do bakalii dodajemy 1 łyżkę zmieszanych mąk i mieszamy.


6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, następnie 1/3 ubitej piany dodajemy do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy, dodajemy bakalie, mieszamy, dodajemy pozostałą część piany, mieszamy.









7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką z ziaren amarantusa, następnie przekładamy ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
 8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.
Upieczone pozostawiamy do przestudzenia, następnie wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:




2 komentarze: