Do przepisu dołączony został filmik (21.02.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 12 babeczek):
- 100 mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 60 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- ok. 100 ml mleka
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- 100 ml mleka
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę.
4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć.
5. Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika na środkową półeczkę i pieczemy przez ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół lub z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń