Przepis, który dziś przedstawiam, nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube (klik), zachwycił mnie swoją prostotą i pysznym smakiem, także musiałam go wypróbować. Danie jest łatwe, szybkie, przepyszne i wegańskie - coś wspaniałego, Odrobinę je zmodyfikowałam.
Ogromnie polecam :-)
Może być również bezglutenowe jeżeli użyjecie makaronu bezglutenowego.
Do przepisu dołączony został filmik (11.10.2019 r.) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
Może być również bezglutenowe jeżeli użyjecie makaronu bezglutenowego.
Do przepisu dołączony został filmik (11.10.2019 r.) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- spora garść słonecznika
- spora garść świeżych liści bazylii
- oliwa
- sól, pieprz, oregano i bazylia
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
1. Zaczynamy od uprażenia słonecznika.
2. Cukinie kroimy w plastry i smażymy na oliwie, sypiemy trochę soli, sporo oregano i bazylii i trochę pieprzu.
3. Gdy cukinia już się przysmaży, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
4. Do naczynia przekładamy usmażoną cukinię wraz z całą oliwą z patelni, uprażony słonecznik i liście bazylii, blendujemy.
5. W czasie blendowania próbujemy i ewentualnie dosalamy, możemy też dodać oliwy, pesto nie może być zbyt gęste.
6. Następnie mieszamy pesto z makaronem w misce i takie już pomieszane podajemy na talerzu przyozdobione pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Super, wyglądda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńJak ja uwielbiam takie pesto. Cięzko o coś lepszego na obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń