poniedziałek, 5 czerwca 2017

Penne w sosie orientalnym - wegańskie + filmik

Zapraszam dziś na przepis wegański, który może być też bezglutenowy, jeżeli użyjemy bezglutenowego makaronu, bo sos jest wegański i bezglutenowy Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka kokosowego. 
Można też użyć oczywiście makaronu ryżowego, sojowego czy samego ryżu, i tak będzie pysznie :-)

Do przepisu został dołączony filmik (6.03.2020 r.) -> na końcu posta.

.Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (na jeden większy gar):
  • ok. 250 g makaronu typu penne
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała ostra papryczka chilli (lub szczypta w proszku)
  • 3 łyżki mrożonego groszku 
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka pomidorów
  • 165 ml mleczka kokosowego (mała puszka)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry oraz przyprawa do kurczaka po seczuańsku lub inna orientalna, chińska przyprawa do kurczaka
  • oliwa lub olej kokosowy
  • ewentualnie prażony słonecznik do posypania
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przysmażenia cebuli pokrojonej w ćwierć-talarki, na wybranym tłuszczu, z papryką czerwoną słodką, curry, oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Smażymy, mieszamy.








2. Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy soli, pieprzu, oregano i jeszcze trochę papryki słodkiej. Mieszamy, smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.










3. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paseczki. Mieszamy, smażymy.














4. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ananasy, mieszamy, smażymy.














5. Następnie dodajemy pomidory z puszki, które najpierw wylewam na talerz, usuwam szypułki, kroję i dopiero teraz wylewam na patelnię.
Następnie bierzemy ostrą papryczkę, którą przekrawamy na pół, wzdłuż, usuwamy nasionka i kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu.
W tym momencie możemy też dodać 3 łyżki mrożonego groszku.
Mieszamy, smażymy.






6. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszamy, próbujemy, możemy jeszcze dosypać jakichś przypraw i gotowe.
Smacznego :-)

Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem :-)













Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz