Do przepisu został dołączony filmik (04.01.2019) -> na końcu posta.
Serdecznie zapraszam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 5 osób):
- 2 szklanki suchej białej fasoli typu jaś (+ woda)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr passaty pomidorowej
- 200-300 ml wody
- sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka wędzona, pół łyżeczki cukru
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2-3 marchewki
1. Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą też z naddatkiem i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć to ją odkrywamy i gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny, bez soli czy innych przypraw. Po ugotowaniu przecedzamy i znów płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy do niej przyprawy: kmin rzymski, majeranek, paprykę słodką czerwoną i dużo papryki słodkiej wędzonej, czarnuszkę, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Gdy to się podsmaży to przeciskamy przez praskę czosnek. Uważamy by czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Wrzucamy też pokrojone w kosteczkę marchewki i smażymy. Osolone szybciej zmiękną.
3. Następnie zalewamy wszystko passatą pomidorową, która jest zbyt gęsta, więc trzeba całość rozrzedzić wodą - ok. 200 ml, bywa że wody trzeba dolać więcej. Dodajemy pół łyżeczki cukru, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu.
4. Dodajemy bardzo dużo majeranku, około 2 łyżki sosu sojowego, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
5. Na końcu wrzucamy naszą ugotowaną fasolkę i wszystko razem gotujemy przez około 10 minut i gotowe. Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Interesujący przepis - bardzo chętnie sprawdzę :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńUwielbiam fasolkę po bretońsku, ale w takiej formie jeszcze jej nie jadłem - dziękuję za przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńOgromnie polecam. Bardzo często gotuję tę fasolkę. Smakuje nawet mięsojadom :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń