Przedstawiam przepis na popularną zupę ogórkową, ale wegetariańską, ponieważ bezmięsne zupy bardzo przypadły mi do gustu po mojej przygodzie z weganizmem. Moja zupa jest wegetariańska, ponieważ użyłam do niej śmietanki. Zupa jest bardzo prosta i niezwykle smaczna, ogromnie polecam
Zupa jest oczywiście bezglutenowa.
Do przepisu dołączyłam filmik (09.11.2018) -> na końcu posta.
Do przepisu dołączyłam filmik (09.11.2018) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na wielki gar):
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzenie)
- 1/3 korzenia selera
- kawałek pora
- 3 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- ok. 80 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki soli
- pieprz
- garść liści laurowych i ziela angielskiego
- szczypta czarnuszki i kozieradki
- eko-przyprawa do rosołu
- ok. 3 litry wody
- pęczek świeżego koperku lub sporo suszonego
- oliwa
1. Obrane i umyte warzywa kroimy w kosteczkę i układamy na osobnych talerzykach, ponieważ będziemy je stopniowo dodawać do zupy.
2. Na dnie większego gara rozgrzewamy sporo oliwy, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Po cebuli dodajemy marchewkę, znów smażymy ok. 2-3 minuty. Później w ten sam sposób dodajemy pietruszkę, seler, por i ziemniaki.
Chwilę smażymy, a następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszkę i eko-przyprawę do rosołu. Smażymy wszystko ok 2-3 minuty. Następnie wlewamy ok. 3 litry wody, przykrywamy. Gotujemy 15 minut od zawrzenia.
3. W międzyczasie ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Siekamy koperek.
5. Gdy zupa się gotuje, dodajemy do niej kozieradki. A po 15 minutach gotowania warzyw, dodajemy starte ogórki i gotujemy wszystko razem jeszcze 5 minut.
6. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki soli, pieprz i wyłączamy zupę. Na wyłączonej już zupie dolewamy śmietankę kremówkę, ok. 80 ml. Tej śmietanki nie trzeba hartować, ona nigdy się nie waży.
Na samym końcu wrzucamy koperek i gotowe.
Smacznego :-)
2. Na dnie większego gara rozgrzewamy sporo oliwy, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Po cebuli dodajemy marchewkę, znów smażymy ok. 2-3 minuty. Później w ten sam sposób dodajemy pietruszkę, seler, por i ziemniaki.
Chwilę smażymy, a następnie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszkę i eko-przyprawę do rosołu. Smażymy wszystko ok 2-3 minuty. Następnie wlewamy ok. 3 litry wody, przykrywamy. Gotujemy 15 minut od zawrzenia.
3. W międzyczasie ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Siekamy koperek.
5. Gdy zupa się gotuje, dodajemy do niej kozieradki. A po 15 minutach gotowania warzyw, dodajemy starte ogórki i gotujemy wszystko razem jeszcze 5 minut.
6. Na końcu dodajemy 3 łyżeczki soli, pieprz i wyłączamy zupę. Na wyłączonej już zupie dolewamy śmietankę kremówkę, ok. 80 ml. Tej śmietanki nie trzeba hartować, ona nigdy się nie waży.
Na samym końcu wrzucamy koperek i gotowe.
Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz