wtorek, 6 lutego 2018

Pączki - krążki francuskie + filmik

Oponki - pączki - krążki
Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie, takie pączki jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-)

Polecam również przepis na moje Bezglutenowe pączki serowe

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków):
  • 250 g twarogu
  • 1,5 szklanki mąki + sporo do podsypywania
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia 
Wykonanie:
1. Miękkie masło, jajka, cukier i cukier waniliowy wrzucamy do miski miksera i miksujemy na gładką masę (na średnich obrotach).













2. Następnie stopniowo dosypujemy szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Pozostałe pół szklanki mąki dodamy na końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach.












3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem.















4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.











5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje się zagnieść wdzięczne i delikatne ciasto.










6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy krążki.













7. Z powstałych skrawków ponownie zagniatamy ciasto i znów wałkujemy i wykrawamy krążki. Powinno iść wyjść około 20 sztuk. Rozgrzewamy sporo oleju w garnku.












8. Wrzucamy krążki na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.














9. Usmażone krążki przekładamy na talerz i od razu obsypujemy cukrem pudrem.
Są przepyszne.
Smacznego :-)

















Poniżej zapraszam na filmik:


6 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie trafiłam wcześniej na ten post...wyglądają pysznie, a okazja do ich wykonania na pewno się znajdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno, bardzo polecam te pączki, są szybkie, nie wymagają wyrastania, i są przepyszne, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Nic nie smakuje tak dobrze, jak pączki domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Póki co wszystkie pączki domowe smakowały mi tylko na ciepło. Teraz spróbuje z Twoimi. Życz mi powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem życzę powodzenia :-) Mam nadzieję, że będą smakowały, to nie są pączki drożdżowe, także, ze względu na proszek do pieczenia, nawet wskazane jest by jeść je na zimno. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń