Proponuję dziś bardzo szybki obiad, prosty i tani, a jednak bardzo smaczny. Użyłam do niego fasoli z puszki (żeby było szybko), sosu pomidorowego i parówek. Weganie i wegetarianie mogą z powodzeniem zwykłe parówki zastąpić sojowymi, które też świetnie nadadzą się do tego dania.
Do przepisu oczywiście dołączam filmik dostępny na końcu posta.
Przepis jest ze swej natury bezglutenowy, jeśli parówki zastąpimy sojowymi - wtedy przepis stanie się wegetariański, ale jeśli zastąpimy mleko - mlekiem roślinnym - otrzymamy pyszne danie wegańskie :-)
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
- 2 puszki białej fasoli (po 400 g)
- 5 parówek
- 1 cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- ok. pół szklanki mleka
- sól, pieprz, majeranek, pół łyżeczki cukru
- oliwa
1. Cebulę kroimy w kosteczkę.
2. Parówki kroimy w plasterki.
3. Parówki podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do nich cebulkę i jeszcze chwilę razem smażymy.
4. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i chwilę wszystko dusimy.
5. Następnie wlewamy mleko. Mieszamy, chwilkę gotujemy.
6. Następnie dodajemy odsączoną fasolę z puszki. Mieszamy. Solimy, pieprzymy, mieszamy. Próbujemy, może jeszcze trzeba dosypać soli, pół łyżeczki cukru też trzeba dodać. Chwilę powinno się wszystko lekko pogotować. Na końcu dosypujemy sporo majeranku, mieszamy i gotowe. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik z przepisem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz