Dziś najprostszy przepis na świecie z tych, co go wszyscy znają, ale nawet najbardziej znany przepis warto opublikować, by nic nie umknęło. Łazanki są dość znanym posiłkiem dla osób glutenowych, ale dla bezglutenowych już mniej. Nie jest łatwo znaleźć makaron bezglutenowy, który byłby w miarę zbliżony w swym kształcie do typowych łazanek. Udało mi się taki makaron znaleźć i prezentuję go w tym przepisie i zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany.
Zapraszam serdecznie :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4 osób):
- 350 g makaronu bezglutenowego
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- ok. 200 g boczku
- sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano
- oliwa do smażenia
1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo płaskie i krótkie wstążki, zatem jak najbardziej pasują do naszej potrawy :-)
2. Zaczynamy od pokrojenia boczku w kosteczkę i podsmażenia na złoto. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
3. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie z solą, pieprzem i oregano.
4. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie.
5. Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką.
6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka.
7. Następnie dodajemy podsmażony boczek, kapustę z cebulą i pieczarki, mieszamy. Możemy wszystko jeszcze trochę podgrzać i te pyszności są gotowe. Smacznego :-)
bardzo ciekawy przepis! pierwszy raz widzę z kiszoną kapustką - u nas zawsze w takim razie była jakaś biedna wersja bo z białą kapustką smażoną na maśle :)
OdpowiedzUsuńZ białą kapustą nie znałam, a warto spróbować. Jeśli chodzi o kapustę kiszoną, to tę po prostu uwielbiam. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń