Gdy jest lato i upały niemiłosierne, a w zamrażalniku mamy przepyszne domowe lody waniliowe - wtedy koniecznie trzeba zrobić kawę mrożoną.
Receptur na kawę mrożoną jest mnóstwo, ale nie zawadzi dodać kolejnej - mojej wersji, bo przecież od przybytku głowa nie boli.
Jednak w trakcie przyrządzania tej kawy zdarzył mi się mały wypadek z rękawem cukierniczym. I albo miałam zły rękaw, albo nie dopasowane tylki, albo mnie po prostu brak umiejętności - w każdym razie tylka wypadła z rękawa prosto do bitej śmietany...
Jeżeli ktoś z Was mógłby mi doradzić, gdzie kupić dobre rękawy cukiernicze z pasującymi do nich tylkami - to będę ogromnie wdzięczna :-)
A tymczasem zapraszam na przepis wraz filmikiem :-)
* * *
Składniki (proporcje na dwie kawy mrożone):
- ok. 200 ml wystudzonej kawy z ekspresu
- ok. 300 ml schłodzonego mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 6 gałek domowych lodów waniliowych
- 1 kostka gorzkiej czekolady
1. Schłodzoną śmietankę wraz z łyżeczką cukru ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy talerzykiem i chowamy do lodówki. Na tym etapie możemy bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, który potem wkładamy do szklanki i chowamy do lodówki. (Ale krem można też nakładać łyżką, z rękawa niekoniecznie....)
2. Do naczynia (np. takiej szklanej miarki) wlewamy wystudzoną kawę z ekspresu.
3. Uzupełniamy schłodzonym mlekiem.
4. Bierzemy dwie ładne szklanki i do każdej nakładamy po 3 gałki lodów.
5. Zalewamy kawą z mlekiem.
6. Nakładamy bitą śmietanę.
7. Na wierzch ścieramy kostkę gorzkiej czekolady i gotowe.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Wygląda bajecznie! Ostatnio będąc w centrum miasta znalazłam etno cafe i kupiłam kawę w ziarnach. Myślisz, że taka też będzie się nadawać?
OdpowiedzUsuńKażda kawa będzie się nadawać, czy to z ekspresu, czy to rozpuszczalna, czy nawet inka. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńNiezwykle apetycznie to wygląda, a dziś taki gorący dzień. Aż naszła mnie ochota na taką kawkę. Jak o mnie chodzi, latem odpuszczam popołudniową ciepłą kawę, na rzecz mrożonej. Rano za to, musi być kawa parzona. Stawia na nogi, jak żadna inna. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, również pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra! Ja ostatnio kupiłam super kawę w Etno we Wrocławiu (https://etnocafe.pl/kawiarnie/wroclaw). Jest przepyszna. Spróbuję zrobić z niej taką kawę mrożoną jak Ty :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUwielbiam mrożoną kawę, do której zawsze dodaję mleko. Taką kawę serwuję zawsze w szklankach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki o mocnym szkle z uchwytem. Zmieniający się kolor kawy w szklance podczas stopniowego dolewania mleka jest też znakomitym zabiegiem wizualnym.
OdpowiedzUsuńLatem nie lubię pić gorącej kawy, wolę coś, co mnie ochłodzi. Dlatego stawiam na mrożone kawy z dodatkami. Bardzo łatwo zrobić je samemu.
OdpowiedzUsuńChoć za oknem pochmurnie i zimowo, to mimo wszystko ochota za mrożoną kawę z ulubionymi lodami zawsze nastraja w nas odrobinę lata. Często jak nie mam pod ręką nic słodkiego, a mam ochotę na smaczny deser to sięgam po mrożoną kawę z ulubionego ekspresu https://eltkom.pl/Ekspers-do-kawy-cisnieniowy-Ariete-Moderna-1318-01-p150227, a zamiast czekolady oprószam całość solidną szczyptą kakao i cynamonem.
OdpowiedzUsuńNajlepsze kawy to te ziarniste. Mielone na świeżo przed podaniem pozwalają nam konsumentom cieszyć się wyjątkowym smakiem, aromatem oraz dają nam energię do działania. Mrożona kawa również ma swój wyjątkowy smak. Dobrze jest podać ją z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i oprószyć wiórkami z czekolady.
OdpowiedzUsuńNie mogłabym żyć bez kawy. Zaczynam nią dzień. Już sam aromat stawia mnie na nogi ;) Ostatnio natrafiłam na przekąski z kawą w roli głównej. Oczywiście musiałam spróbować. Znajdziecie ją w sklepie One Day More https://onedaymore.pl/sklep/kawa-palone-ziarna-kawy-w-czekoladzie/. To palone ziarna kawy w czekoladzie. Idealna przekąska do pracy.
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda. Jestem pasjonatem kawy, dosłownie w każdym wydaniu. Najlepszą z nich jest parzenie kawy w mojej ulubionej aluminiowej kawiarce. Smak jest po prostu świetny.
OdpowiedzUsuń