wtorek, 4 września 2018

Meksykańska zupa kukurydziana + filmik

Meksykańska zupa kukurydziana
Proponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana. Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku, coś niesamowitego.
Zupa jest jednocześnie wegańska (przy użyciu bulionu warzywnego) i bezglutenowa. Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 4 osób):
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • ok. 500 ml bulionu
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • oliwa
Wykonanie:
1. Odsączoną kukurydzę z pierwszej puszki miksujemy na gładką masę.














2. Pomidory sparzamy, ściągamy skórki i usuwamy szypułki.















3. Następnie pomidory kroimy w kosteczkę.















4. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na dnie średniego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.













5. Następnie dodajemy pomidory, chwilę smażymy i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy, smażymy.













6. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę z drugiej puszki. Mieszamy, smażymy.














7. Następnie wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy chwilkę.











8. Następnie dodajemy zmiksowaną wcześniej kukurydzę, mieszamy. Jeszcze tylko sól i pieprz, gotujemy przez chwilę i gotowe. Smacznego :-)












Zapraszam na filmik:








1 komentarz: