Proponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana. Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku, coś niesamowitego.
Zupa jest jednocześnie wegańska (przy użyciu bulionu warzywnego) i bezglutenowa. Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 4 osób):
- 2 puszki kukurydzy
- 2 pomidory
- 1 cebula
- ok. 500 ml bulionu
- sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
- oliwa
1. Odsączoną kukurydzę z pierwszej puszki miksujemy na gładką masę.
2. Pomidory sparzamy, ściągamy skórki i usuwamy szypułki.
3. Następnie pomidory kroimy w kosteczkę.
4. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na dnie średniego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
5. Następnie dodajemy pomidory, chwilę smażymy i dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy, smażymy.
6. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę z drugiej puszki. Mieszamy, smażymy.
7. Następnie wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy chwilkę.
8. Następnie dodajemy zmiksowaną wcześniej kukurydzę, mieszamy. Jeszcze tylko sól i pieprz, gotujemy przez chwilę i gotowe. Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
zupa jest genialna :D
OdpowiedzUsuń