piątek, 5 października 2018

Pierogi ze szpinakiem + filmik

Pierogi ze szpinakiem
Pierogi ze szpinakiem - pyszne i dość szybkie pierogi w przygotowaniu i jak zwykle na tym blogu - bez skomplikowanych składników, ale za to z gwarancją doskonałego smaku.
Do tego przepisu użyłam właśnie szpinaku mrożonego rozdrobnionego, ponieważ nie zawsze udaje się tak dobrze posiekać świeży szpinak, żeby potem "nie ciągnął się" w farszu.
A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg, bo uważam, że najlepiej nadaje się do tej potrawy, stanowi rodzaj "wypełnienia" dla farszu, jednocześnie nie dominując smaku, jakby to miało miejsce przy innych serach.

Danie jest wegetariańskie.

Serdecznie polecam i zapraszam do obejrzenia filmiku -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na około 4-5 osób):
Farsz:
  • 300 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 300 g twarogu
  • masło (ok. 1 kopiastej łyżki do farszu oraz 1/3 kostki do okrasy)
  • oliwa
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej)
  • szczypta soli
Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi.

Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć 300 g.











2. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz ze sporą łyżką masła.















3. Przekładamy szpinak na patelnię i wszystko smażymy razem, aż szpinak zacznie się lekko gotować. Wtedy solimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilkę wszystko dusimy i gotowe. Odkładamy patelnię ze szpinakiem na bok.









4. Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy go widelcem.















5. Dodajemy przygotowany szpinak i wszystko mieszamy.















6. Na końcu solimy, dodajemy sporo pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy i farsz gotowy. Możemy zabrać się na nasze Idealne ciasto na pierogi.












7. Lepimy pierogi.


8. Gdy pierogi są już ulepione, nastawiamy wodę w garnku na pierogi, a w rondelku roztapiamy kawałek masła na okrasę.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (półtorej łyżeczki soli), wrzucamy je na wrzątek partiami i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi ze szpinakiem najlepsze są polane masłem. Polecam i smacznego :-)










Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz