piątek, 12 października 2018

Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik

Krupnik
Jesień w polskim domu nie może obyć się bez pysznej i rozgrzewającej zupy, jaką jest właśnie krupnik. Proponuję dziś moją wersję z kaszą jęczmienną, z warzywami krojonymi w kostkę i z mięsem. 
Zupa jest pyszna, aromatyczna, niezbyt gęsta i niezbyt rzadka, tak w sam raz.
Z ilością kaszy można przesadzić, i jak nam się sypnie za dużo, to potem zupę trzeba kroić, a ja jednak lubię, gdy zupa jest zupą właśnie, dlatego na około 3 litry wody z całym mnóstwem warzyw wystarczy tylko pół szklanki kaszy, ponieważ kasza potem i tak spęcznieje, więc gęstość zupy będzie odpowiednia.

Do zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy):
  • kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • garść posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • garść liści laurowych i ziela angielskiego
  • szczypta czarnuszki i kozieradki
  • suszony lubczyk
  • pieprz
  • eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu)
  • pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej (średniej, tzw. wiejskiej)
  • ok. 3 litry wody
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą, tak ok. 3 litry i gotujemy pod przykryciem.













2. W międzyczasie wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Pilnujemy też zupy, na której pojawi się szum, który trzeba zebrać. Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, wrzucamy do niej po garści liści laurowych, ziela angielskiego, trochę czarnuszki i eko-przyprawy i w ten sposób gotujemy jakieś 45 minut. Pod przykryciem, na lekkim ogniu.





3. Następnie wrzucamy warzywa i gotujemy w ten sposób 15 minut, pod przykryciem i na wolnym ogniu.













4. W międzyczasie odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy pod bieżącą wodą i następnie wrzucamy ją do zupy. 













5. Następnie sypiemy lubczykiem i kozieradką i gotujemy w ten sposób kolejne 15 minut, aż kasza zmięknie. I to wystarczy. Po tym czasie wyciągamy mięso, solimy 3 łyżeczki soli, dodajemy też pieprz, mieszamy i zupa gotowa.










6. Zupę podajemy z posiekaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego :-)


















Zapraszam na filmik:


4 komentarze: