poniedziałek, 5 listopada 2018

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i piklami warzywnymi + filmik

Sałatka z tuńczykiem
Proponuję dziś przepis na prostą i szybką sałatkę - wystarczy niewiele składników, a otrzymamy miskę pysznej sałatki. Bohaterem tej sałatki są pikle warzywne np. z firmy Rolnik - to ukryte w słoiczku mini ogóreczki konserwowe, mini kukurydzyki, cebulki perłowe i plastry marchewki - i to właśnie te pikle, obok tuńczyka w sosie własnym - tworzą smak tej sałatki. 
I jeszcze makaron - szczególnie polecam akurat kolanka - do tej sałatki najbardziej pasują.

Sałatka jest wegetariańska.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na jedną miskę):
  • 250 g makaronu (np. kolanka)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 słoiczek pikli warzywnych np. firmy Rolnik
  • 1 słoik majonezu 400 ml
  • sól, pieprz
Wykonanie:
1. Odmierzamy 250 makaronu.
















2. Makaron wrzucamy na osolony wrzątek (3 łyżeczki soli) i gotujemy al dente.














3. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy.














4. Cebulę bardzo drobno siekamy.
















5. Do tej sałatki potrzebujemy takich oto pikli.















6. Pikle odsączamy na sicie.
















7. A następnie drobno kroimy (oprócz cebulek oczywiście).















8. Wrzucamy wszystko do większej miski i mieszamy.















9. Dodajemy majonez, te 400 ml to jest takie minimum, nie żałujmy tego majonezu, bo inaczej sałatka będzie zbyt sucha. Ewentualnie majonez można zmieszać ze śmietaną lub jogurtem.











10. Jeszcze tylko sól, pieprz, pomieszać i gotowe. Można jeść od razu, a można też zostawić w lodówce do schłodzenia.
Smacznego :-)

















Zapraszam na filmik:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz