poniedziałek, 29 października 2018

Ryż po meksykańsku + filmik

Ryż po meksykańsku
Zapraszam dziś na niezwykły przepis - ryż po meksykańsku - jak sama nazwa wskazuje danie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to swego rodzaju risotto, ale bez ryżu arborio, ponieważ w tym daniu używamy zwykłego ryżu długoziarnistego.
Danie jest bardzo smaczne, warzywne i odpowiednie nawet dla wegan, bardzo polecam.

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

Danie jest bezglutenowe i wegańskie.

Sugestia - można to danie przygotować trochę inaczej. Można po prostu ugotować ryż w woreczkach osobno i już taki ugotowany ryż smażyć tak jak jest to w przepisie. Też będzie smacznie, chociaż trochę inaczej.

* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 papryki (np. czerwona i żółta, ważne by były różnego koloru)
  • 1 filiżanka mrożonego groszku 
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski i kolendra
  • pół łyżeczki cukru
  • garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • ok. 300 ml wody (lub więcej, gdy danie wchłonie wodę, a ryż będzie nadal twardy, będzie trzeba dolać jeszcze trochę wody)
Wykonanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kosteczkę.















2. Obrane i umyte marchewki kroimy w plasterki.















3. Pomidory wylewamy z puszki na talerz, usuwamy szypułki i inne niedoskonałości, siekamy, przelewamy do naczynia blendera i blendujemy na gładko. 
Możemy też użyć pomidorów krojonych i od razu przelać je do naczynia blendera. W tym daniu odradzam użycie np. passaty, ma jednak inny smak i nie pasuje do tego dania.






4. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.














5. Odmierzamy szklankę ryżu.
















6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, posypujemy mieloną kolendrą i kminem rzymskim i smażymy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.










7. Następnie wrzucamy szklankę suchego ryżu, mieszamy i smażymy w ten sposób, aż ryż się lekko zeszkli.













8. Następnie wrzucamy marchewkę i smażymy kilka minut. Niech marchewka trochę zmięknie, by to przyspieszyć, można trochę posolić.












9. Następnie wlewamy zblendowane pomidory. Wlewamy ok. 300 ml wody. Wrzucamy pokrojone papryki oraz filiżankę mrożonego groszku (lub groszku z marchewką). Solimy dość sporo, nie żałujmy tu soli, bo inaczej danie nie będzie smaczne.









10. Przykrywamy i gotujemy tak ok. 25 minut. W trakcie gotowania musimy danie przemieszać od czasu do czasu. Jeżeli ryż wciągnie wodę a nadal będzie twardy, trzeba będzie dolać jeszcze trochę wody i gotować 5 minut dłużej. W międzyczasie może się okazać, że jednak trzeba dosolić więcej, dodajemy też trochę pieprzu, papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki cukru, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy, by przyprawy się przegryzły i gotowe. 



11. Danie podajemy posypane świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego :-)


















Zapraszam na filmik:




1 komentarz:

  1. Robiłam wczoraj ten ryż i wyszedł przepyszny :)
    polecam jak ktoś się waha czy zrobić :)

    OdpowiedzUsuń