wtorek, 17 kwietnia 2018

Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik

Bardzo lubię zupy bezmięsne, a nawet wegańskie. Moja pomidorowa jest natomiast wegetariańska, ponieważ dodałam do niej śmietanki. Weganie mogą dodać mleka kokosowego, ale mnie ten smak w pomidorowej akurat nie pasuje. Gdybym miała możliwość kupić śmietankę sojową, to takiej bym użyła, ale że nie mam, dlatego jest zwykła śmietanka. A dlaczego śmietanka? 
Kwaśna śmietana zawsze zważy się w zupie, żadne hartowanie nic nie daje, a słodka śmietanka 30% genialnie zabiela zupę bez żadnego hartowania i też poprawa smak, ponieważ odrobinę eliminuje kwaśność przecieru pomidorowego i w efekcie zupa jest przepyszna.
Podaję proporcje na wielki gar zupy, bo przecież pomidorówki nie można ugotować w naparstku, to musi być ilość by się najeść i mieć jeszcze zupę na jakieś następne dwa dni.
Do przepisu dołączam filmik na końcu wpisu - miłego oglądania i gotowania :-)

Przepis jest bezglutenowy :-)

* * *
Składniki (na gar zupy ok. 3 litry):
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 3 puszeczki przecieru pomidorowego
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g makaronu lub ryżu
  • oliwa do smażenia
  • ok. 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek
  • ok. 3 litry wody
Wykonanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę. Na to wrzucamy cebulkę, chwilę smażymy i dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie, czarnuszkę, tak na oko, ale nie za mało, by zupa miała smak. I smażymy wszystko.




2. Gdy podsmaża się cebulka, to wtedy kroimy w kosteczkę umyte i obrane marchewki, pietruszki, seler i por.









3. Pokrojone warzywa wrzucamy po kolei do gara i razem wszystko chwilę smażymy.










4. Następnie wlewamy ok. 3 litrów wody, przykrywamy gar i tak gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.









5. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy makaron lub ryż.











6. Gdy zupa się już pogotuje to czas na przyprawy. Wsypuję około dwóch łyżeczek soli, trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy.








7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy.

8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli. 











9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę 30%, ok. 100 ml i wlewamy ją prosto z kubeczka do zupy. Nie trzeba hartować. Słodka śmietanka nigdy się nie zważy i bardzo fajnie łagodzi kwaśność przecieru.




10. Na samym końcu do zupy wrzucamy ugotowany makaron lub ryż. Jeszcze sypiemy bardzo dużo majeranku i zupa jest gotowa. Smacznego :-)








Zapraszam do obejrzenia filmiku o gotowaniu tej przepysznej zupy:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz