Bezglutenowe pierogi leniwe też są możliwe i w niczym nie odbiegają od swoich pszennych pobratymców. Kluczem do sukcesu jest właściwy przepis, a ten znalazłam w nieprzepastnych zasobach internetu. Podstawą mojej wersji bezglutenowej stanowi przepis z bloga Słodka Strona na genialne Leniwe pierogi - koniecznie odwiedźcie ten BLOG.
A tymczasem zapraszam na przepis wraz z filmikiem :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
- 600 g twarogu
- 3 jajka
- ok. półtorej szklanki mąki ryżowej
- szczypta soli
- masło i cukier na okrasę
1. Do miski wrzucamy 600 g twarogu i rozdrabniamy widelcem.
2. Następnie dodajemy 3 jajka i mieszamy dokładnie.
3. Następnie dodajemy szczyptę soli i wsypujemy ok. półtorej szklanki mąki ryżowej, wsypujemy stopniowo i mieszamy.
4. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części i każdą część kulamy tworząc wałeczek. Nie jest to łatwe. Mąka bezglutenowa nie skleja się, ciasto się rozpada. Ale delikatnie kulając poradzimy sobie.
5. Nastawiamy garnek z wodą. Wrzątek solimy - półtorej łyżeczki soli.
Wałeczki ciasta kroimy pod kątem.
6. Pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy partiami, lekko mieszamy, by nie przywarły do dna garnka. Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. W rondelku roztapiamy ok. pół kostki masła. Masło lekko musi zbrązowieć, wtedy jest najsmaczniejsze.
7. Gotowe pierogi polewamy roztopionym zbrązowionym masłem i posypujemy cukrem.
Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
uwielbiam takie!!!
OdpowiedzUsuńJa też, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńMmm ale pyszności! Ślinka leci na sam widok :)
OdpowiedzUsuń