piątek, 17 maja 2019

Bogracz Natalii - bez kluseczek - NAJLEPSZY!!! + filmik

Dziś polecam wspaniały przepis na przepyszny obiad - to jest bogracz, ale w wersji bez kluseczek. Jadłam to pierwszy raz w "gościach" u mojej przyjaciółki Natalii - danie jest tak dobre, że całkowicie skradło nasze serca. Serdecznie polecam :-)

Danie jest również przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej.

Filmik z przepisem - na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
  • ok. 1 kg mięsa (np. szynka bez kości)
  • 3 cebule
  • 2 papryki
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona
  • oliwa
Wykonanie:
1. Cebule kroimy w kosteczkę.











2. Papryki kroimy w kosteczkę.











3. Pomidory z puszki (całe) wylewamy na talerz, usuwamy skóry i szypułki, siekamy.









4. Mięso kroimy w kosteczkę.











5. Ziemniaki kroimy w kosteczkę.











6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy mięso, mieszamy, smażymy, solimy, sypiemy sporo słodkiej papryki i wędzonej papryki. Wrzucamy cebule, mieszamy, smażymy.





7. Następnie wrzucamy papryki, mieszamy, chwilę dusimy. Potem wlewamy pomidory z puszki, mieszamy, znów chwilę dusimy.








8. Następnie dolewamy gorącą wodę, tyle, by przykryć wszystkie składniki. Mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 40 minut.







9. Dodajemy ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez 20 minut. Jeszcze można doprawić do smaku, pieprz, szczypta ostrej papryki i ewentualnie trochę soli.
I podajemy. Smacznego :-)









Poniżej zapraszam na filmik:



3 komentarze:

  1. o rany ale pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taaak, to jest przepyszne, danie odpowiednie akurat na takie deszcze niespokojne, jakie nas teraz nawiedzają. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń