Dziś polecam wspaniały przepis na przepyszny obiad - to jest bogracz, ale w wersji bez kluseczek. Jadłam to pierwszy raz w "gościach" u mojej przyjaciółki Natalii - danie jest tak dobre, że całkowicie skradło nasze serca. Serdecznie polecam :-)
Danie jest również przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej.
Filmik z przepisem - na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
- ok. 1 kg mięsa (np. szynka bez kości)
- 3 cebule
- 2 papryki
- 2 puszki pomidorów
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona
- oliwa
1. Cebule kroimy w kosteczkę.
2. Papryki kroimy w kosteczkę.
3. Pomidory z puszki (całe) wylewamy na talerz, usuwamy skóry i szypułki, siekamy.
4. Mięso kroimy w kosteczkę.
5. Ziemniaki kroimy w kosteczkę.
6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy mięso, mieszamy, smażymy, solimy, sypiemy sporo słodkiej papryki i wędzonej papryki. Wrzucamy cebule, mieszamy, smażymy.
7. Następnie wrzucamy papryki, mieszamy, chwilę dusimy. Potem wlewamy pomidory z puszki, mieszamy, znów chwilę dusimy.
8. Następnie dolewamy gorącą wodę, tyle, by przykryć wszystkie składniki. Mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 40 minut.
9. Dodajemy ziemniaki, mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez 20 minut. Jeszcze można doprawić do smaku, pieprz, szczypta ostrej papryki i ewentualnie trochę soli.
I podajemy. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
o rany ale pyszności!!!
OdpowiedzUsuńO taaak, to jest przepyszne, danie odpowiednie akurat na takie deszcze niespokojne, jakie nas teraz nawiedzają. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuń