Dziś proponuję przepis na kolejne ciasto z serii "ciasto na niedzielę" - tym razem murzynek piernikowy. Bardzo proste ciasto z keksówki, z dodatkiem przyprawy piernikowej, pachnie tak niesamowicie, że zwykłą niedzielę zamienia w święto.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach 27cm x 8cm mierząc od spodu):
- 250 g masła
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika (cała paczuszka)
- 4 łyżki kakao
- ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto okaże się zbyt gęste przy miksowaniu
1. W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i mlekiem. Następnie przelewamy część do kubeczka (około pół kubeczka) na polewę. Pozostałość pozostawiamy do wystudzenia.
2. Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo cały czas miksując.
3. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to możemy dodać trochę mleka.
4. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Białka przelewamy do osobnej miski.
5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
6. Mikser przestawiamy na najniższą prędkość i dodajemy stopniowo ubite białka.
7. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
8. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko, pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.
9. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Wystudzone przekładamy na talerz i polewamy polewą, którą odlaliśmy sobie do kubeczka na początku. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta to warto ją leciutko podgrzać.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
apetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję, to ciasto jest jednym z ulubionych mojego synka, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPiernik - moje ulubione ciasto! Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńIle czasu może stać taki piernik?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, bo u mnie w domu znika w dwa dni. W każdym razie jest to wypiek z rodzaju tych, co po prostu wysychają i jak już jest potrzeba przetrzymania go dłużej, to wydaje mi się, że najlepiej przykryte ściereczką w lodówce, ale nie dłużej niż do 4-5 dni.
Usuń