piątek, 24 maja 2019

Murzynek piernikowy + filmik

Dziś proponuję przepis na kolejne ciasto z serii "ciasto na niedzielę" - tym razem murzynek piernikowy. Bardzo proste ciasto z keksówki, z dodatkiem przyprawy piernikowej, pachnie tak niesamowicie, że zwykłą niedzielę zamienia w święto.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach 27cm x 8cm mierząc od spodu):
  • 250 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika (cała paczuszka)
  • 4 łyżki kakao
  • ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto okaże się zbyt gęste przy miksowaniu
Wykonanie:
1. W garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i mlekiem. Następnie przelewamy część do kubeczka (około pół kubeczka) na polewę. Pozostałość pozostawiamy do wystudzenia.






2. Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo cały czas miksując.







3. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to możemy dodać trochę mleka.








4. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Białka przelewamy do osobnej miski.








5. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.










6. Mikser przestawiamy na najniższą prędkość i dodajemy stopniowo ubite białka.









7. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do blachy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







8. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko, pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.







9. Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia w foremce. Wystudzone przekładamy na talerz i polewamy polewą, którą odlaliśmy sobie do kubeczka na początku. Jeżeli polewa okaże się zbyt gęsta to warto ją leciutko podgrzać.
Smacznego :-)







Poniżej zapraszam na filmik:


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to ciasto jest jednym z ulubionych mojego synka, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Piernik - moje ulubione ciasto! Na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu może stać taki piernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, bo u mnie w domu znika w dwa dni. W każdym razie jest to wypiek z rodzaju tych, co po prostu wysychają i jak już jest potrzeba przetrzymania go dłużej, to wydaje mi się, że najlepiej przykryte ściereczką w lodówce, ale nie dłużej niż do 4-5 dni.

      Usuń