Polecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko. To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą. Takie kajzerki piekła moja mama.
Są mięciutkie z pachnącą chrupiącą skórką, doskonałe z dżemem, czekoladą, miodem czy po prostu z masłem.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki na 10-12 kajzerek:
- 500 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
- 30 g drożdży świeżych
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 białko
- 2 łyżeczki cukru do drożdży
- 3 łyżeczki cukru do ciasta
- szczypta soli
- 1 paczka cukru waniliowego
- 80 g masła
- 300 g twarogu
- suchy mak (do posypania kajzerek)
1. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże wkruszamy do kubeczka, sypiemy dwie łyżeczki cukru, wlewamy odrobinę tego podgrzanego mleka, mieszamy i odstawiamy na moment, aż drożdże zaczną pracować.
80 g masła rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Do miski wsypujemy pół kilo mąki pszennej, szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru, paczkę cukru waniliowego, mieszamy, w środku robimy wgłębienie, w ten dołek wlewamy rozpuszczone drożdże i przysypujemy je mąką. Odstawiamy na chwilę, czekamy aż ta mąka z drożdżami uzyska konsystencję gęstej śmietany.
3. Gdy drożdże wyrosną ponad mąkę, mieszamy trochę, następnie dodajemy całe jajko i jedno żółtko. Mieszamy.
4. Wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy.
5. Następnie wkruszamy twaróg bezpośrednio do ciasta, mieszamy. I na końcu stopniowo wlewamy mleko, mieszamy.
6. Blat oprószamy mąką, przerzucamy ciasto z miski na blat i zagniatamy. Ciasto się klei, więc trzeba podsypywać mąką.
7. Gdy ciasto już zagnieciemy, to oprószamy je lekko mąką i uderzamy o stół 3 razy. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakąś godzinę - musi podwoić swoją objętość.
8. Wyrośnięte ciasto przerzucamy z miski na blat, chwilę zagniatamy, następnie z ciasta tworzymy wałeczek, który dzielimy nożem na 10-12 części.
9. Następnie każdą część ciasta gnieciemy w dłoniach, brzegi ciasta zagarniamy do środka naprężając powierzchnię. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką pozostawiamy na 15 minut do napuszenia.
10. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kajzerki smarujemy roztrzepanym białkiem.
11. Posypujemy suchym makiem.
12. Ostrym nożem nacinamy na krzyż.
13. Wkładamy kajzerki do nagrzanego piekarnika na środkowe pięterko i pieczemy przez ok. 25 minut z grzaniem góra-dół.
14. Upieczone kajzerki na złoto studzimy na kratce. Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
witam! ile twarogu dodajemy?
OdpowiedzUsuńDodajemy 300 g twarogu - właśnie zauważyłam, że zapomniałam w składnikach dopisać, już poprawiam.
UsuńKoleżanka poleciła mi ten blog i jestem pewny na 100 procent że na tym blogu będę przebywał bardzo dużo swojego czasu.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie zapraszam do wypróbowania moich przepisów :-)
UsuńJuż dla samego zapachu w domu warto robić takie wypieki:D Wiadomo dobra kawa do zestawu to podstawa!:D
OdpowiedzUsuńhttps://www.cafesilesia.pl