piątek, 28 lutego 2020

Klasyczna babka piaskowa + filmik

Klasyczna babka piaskowa - wspomnienie mojego dzieciństwa, babka, która pachnie i smakuje jak sprzed lat, z cukierni, a to za sprawą aromatu rumowego, który najbardziej pasuje do tego ciasta.
Jest tak puszysta, że powinna nazywać się puchowa, piaskowa się staje dopiero wtedy, gdy trochę przyschnie, po dwóch, trzech dniach, ale to jest niemożliwe, by tak długo mogła sobie postać, u nas w domu znika zwykle przed wieczorem.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną szklanką cukru, na puszystą masę.









2. W międzyczasie do miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.







3. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy paczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromatu (polecam rumowy).








4. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. A następnie po jednym całym jajku.








5. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez ok. 45-50 minut z grzaniem góra-dół.








7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie przekładamy na paterę i posypujemy cukrem-pudrem. 
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:



3 komentarze:

  1. Babka za tłusta, następnym razem jak będę piekła dodam tylko 200 g masła i może 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, poza tym smaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Według mnie nie jest za tłusta. Prawdziwa babka piaskowa. Kroiłam na bastepny dzień i „rozsypywała” się w ustach! Serdeczne dzięki za ten super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że babka się udała i smakowała. A co do takich komentarzy, że niby "za tłusta", to już przywykłam, zawsze komuś jest za tłusto, za chudo, za dużo cukru, za mało cukru itd., wszystkim nie da się dogodzić. To jest przepis sprzed lat, gdy nikt nie zawracał sobie głowy takimi pierdołami, jak to, że coś jest za tłuste, chodzi o smak i konsystencję, więc ta babka jest idealna pod tym względem, uwielbiam ją i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń