piątek, 13 marca 2020

Zapiekanka bolońska z fasolą i pieczarkami + filmik

Zapraszam dziś na przepis na przepyszną zapiekankę w stylu bolońskim z dodatkiem fasoli i pieczarek, jest sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna.
Można użyć makaronu bezglutenowego.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
  • 500 g mielonego mięsa
  • 250 g makaronu typu świderki
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka fasoli
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku (lub granulowany)
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • garść świeżych liści bazylii do dekoracji
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę.











2. Obrane i umyte pieczarki kroimy w plasterki.










3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano i smażymy pieczarki kilka minut, muszą puścić wodę i ładnie się przysmażyć, następnie odstawiamy patelnię na bok.





4. Bierzemy drugą patelnię, na której również rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, którą smażymy do zeszklenia. Następnie zwiększamy grzanie i wrzucamy mięso mielone, które rozdrabniamy łyżką. Solimy, pieprzymy i sypiemy mieloną słodką paprykę. Smażymy mięso ok. 5 minut. Nastawiamy wodę na makaron i makaron w osolonym wrzątku gotujemy al dente.
5. Do miski wlewamy litr passaty pomidorowej. Solimy, pieprzymy, dodajemy pół łyżeczki cukru, sypiemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie lub tymianek i dodajemy 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany. Mieszamy i sos gotowy. 




6. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy usmażone mięso, mieszamy, usmażone pieczarki, odsączoną i wypłukaną na sicie fasolę z puszki, mieszamy.






7. Zalewamy wszystko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. 





8. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera, na tarce o dużych oczkach. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.








9. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut z grzaniem góra-dół pod przykryciem, a następnie dopiekamy przez 10 minut z termoobiegiem bez przykrycia.
Smacznego :-)









Poniżej zapraszam na filmik:



3 komentarze:

  1. Bardzo fajne przepisy są na tym blogu.Polecę ten blog na pewno mojej znajomej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skosztuje takie pyszności. Już sam widok tej zapiekanki mnie zachwycił.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka z tego przepisu zarówno wygląda i smakuje bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń