piątek, 7 lutego 2020

Kokosanki + filmik

Ostatnio były faworki i zostały mi białka, z którymi nie wiadomo było co zrobić. Zatem najlepiej upiec kokosanki, pyszne ciasteczka, które pozostają miękkie do następnego dnia, jeżeli uda im się pozostać :-)

Kokosanki z tego przepisu są bezglutenowe.

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki na dwie blachy kokosanek:
  • 150 g masła
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
1. Zaczynamy od rozpuszczenia w rondelku 150 g masła.










2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy stopniowo 80 g cukru. Pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy.






3. Do rozpuszczonego masła dosypujemy stopniowo 200 g wiórków kokosowych i mieszamy.









4. Następnie wiórki zmieszane z masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy.









5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec przez około 7 minut z grzaniem góra-dół, a pozostały czas z termoobiegiem.
Kokosanki studzimy na kratce.









Poniżej zapraszam na filmik:


1 komentarz:

  1. Kokosanki pierwsza klasa - idealne do popołudniowej kawy. Ilość składników optymalna. Nie ma co robić większej ilości, bo strasznie ciężko przestać je jeść:)

    OdpowiedzUsuń