piątek, 1 maja 2020

Babka makowa + filmik

Proponuję dziś prostą i pyszną babkę makową. W tym przepisie nie żałujemy sobie maku, jest go dużo - 200 g i dzięki temu ciasto "chrupie" i jest przepyszne, serdecznie polecam.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na formę z kominem o średnicy 25 cm, średnica komina to 7 cm):
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 200 g cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g suchego maku
  • olejek migdałowy
  • cukier puder
Wykonanie:
1. Do misy miksera wrzucamy 5 żółtek (białka do osobnej miski), dodajemy 200 g cukru i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy 200 g miękkiego masła i dalej miksujemy na średnich obrotach.





2. Następnie stopniowo dosypujemy 1 szklankę mąki pszennej i dalej miksujemy. Następnie do 1/4 szklanki mąki dodajemy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy i dosypujemy do miksującego się ciasta.





3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










4. Do miksującego się ciasta dosypujemy stopniowo 200 g suchego maku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy olejek migdałowy i jeszcze chwilkę miksujemy.






5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.










6. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.








7. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.








8. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Następnie wystudzone przekładamy na paterę i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:




9 komentarzy:

  1. Ostatnio na Wielkanoc dodałam do babki masło z nerkowców i kokosa. Babka wyszła przepyszna, bardzo oryginalna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę bardzo pyszne wygląda.Chyba kiedyś sobie takie coś zjem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis, nie mogę się doczekać kiedy zrobię taką babkę, wygląda jak coś co jest idealną przekąską do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis, na pewno będę powtarzał!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem bardzo zadowolony w stu procentach że taki blog jest. Na pewno ten blog polecę mojemu przyjacielowi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Ja dodałabym do niej kawę z https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/ranking-kaw i byłoby idealnie :) Nie wyobrażam sobie deseru bez dobrej kawy. U nas zawsze o 16 jest coś słodkiego na podwieczorek i właśnie pyszna kawka.

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis, smacznie , dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja na pewno z tego przepisu skorzystam. Tylko jeszcze nie wiem kiedy dokładnie.

    OdpowiedzUsuń