piątek, 24 lipca 2020

Ciasteczka cynamonowe + filmik

Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka cynamonowe. Są bardzo proste do wykonania, takie "kryzysowe", ponieważ możemy je przyrządzić, gdy w naszej lodówce przysłowiowo jest tylko światło. Innymi słowy ciasteczka są magiczne, wyczarowujemy je z niczego, a są "niebem w gębie" - delikatne, cudownie chrupiące, ale koniecznie trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* Wskazówka - półtorej szklanki cukru może się wydawać za dużo, więc szklanka cukru też wystarczy. 
Kuleczki ciasta obtaczamy cynamonową posypką. Polecam by przygotować posypkę osobno na każdą blachę. Posypka, w miarę użycia ciemnieje, "zużywa się" i wygląda nieświeżo, dlatego najlepiej przygotować osobno na każdą blachę -> na 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu.

* * *
Składniki (proporcje na 3 blachy):
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • półtorej szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kilka kropel pasty/esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki cynamonu + kilka łyżek cukru
Wykonanie:
1. 250 g miękkiego masła miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo 2 jajka i dalej miksujemy na wolnych obrotach. W międzyczasie dodajemy też kilka kropel esencji waniliowej.
Następnie zmieniamy śmigła na kręciołki i dalej wolno miksując dosypujemy stopniowo 2 i pół szklanki mąki pszennej zmieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
2. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem. Na jedną blachę to są 4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka cynamonu, zatem te proporcje musimy potroić.







3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta, kulamy w dłoniach, następnie kuleczkę ciasta obtaczamy w cynamonowym cukrze i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.






4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.










5. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 10-12 minut z termoobiegiem.








6. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Są przepyszne. By pozostały cudownie chrupiące należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:


3 komentarze:

  1. Przepis jest świetny - szczególnie na pochwałę zasługuje filmik. Lubię gotować w ten sposób gdy wszystko pokazane jest jak na tacy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka cynamonowe kojarzą się ze świętami. Fajny przepis i fajny pomysł, bo przecież święta tuż tuż ;)

    OdpowiedzUsuń