Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty chleb drożdżowy bez zagniatania - wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką i potem tylko wyrastanie - tak w wielkim skrócie.
Do przepisu dołączony jest filmik - > na końcu posta.
* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach 8cm x 27cm mierząc od spodu):
- 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 500 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odkładamy na bok do rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki siemienia lnianego, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy. Następnie w środek wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na chwilę pod ściereczką.
2. Następnie wlewamy stopniowo ok. 500 ml ciepłej wody i mieszamy.
3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie.
4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę z grzaniem góra-dół, a następnie wyciągamy chlebek z foremki i dopiekamy już bez foremki przez 20 minut i gotowe.
Kroimy chleb dopiero po przestudzeniu.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz