piątek, 21 sierpnia 2020

Prosty chleb drożdżowy bez zagniatania + filmik

Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty chleb drożdżowy bez zagniatania - wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką i potem tylko wyrastanie - tak w wielkim skrócie.

Do przepisu dołączony jest filmik - > na końcu posta.

* * *
Składniki (na keksówkę o wymiarach 8cm x 27cm mierząc od spodu):
  • 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Drożdże rozdrabniamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odkładamy na bok do rozpuszczenia.
Do miski wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki siemienia lnianego, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy. Następnie w środek wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy na chwilę pod ściereczką.
2. Następnie wlewamy stopniowo ok. 500 ml ciepłej wody i mieszamy.










3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie.





4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C.








5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę z grzaniem góra-dół, a następnie wyciągamy chlebek z foremki i dopiekamy już bez foremki przez 20 minut i gotowe. 
Kroimy chleb dopiero po przestudzeniu.
Smacznego :-)







Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz