Dziś przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa, który już pojawił się na tym blogu w wersji bezglutenowej -> Pizza polska z PRLu bezglutenowa.
Taką pizzę piekła moja mama, gdy byłam mała, uwielbialiśmy ją i teraz ja lubię przyrządzać tę pizzę w mojej kuchni.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na blachę o wymiarach 21cm x 26cm mierząc od spodu):
Ciasto:
- 50 g drożdży świeżych + 3 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- ok. pół szklanki mleka
- 4 kiełbasy
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 pomidor sparzony bez skórki
- ok. 200 g żółtego sera
- oliwa, olej lub smalec do smażenia
- sól, pieprz, oregano
- ketchup
1. W miseczce rozdrabniamy drożdże, dosypujemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy do rozpuszczenia.
2. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, mieszamy, robimy w mące wgłębienie i wlewamy rozpuszczone drożdże, przysypujemy je lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę.
3. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierć-talarki, a pieczarki siekamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy kiełbasę i smażymy. Gdy się przysmaży, to dodajemy cebulę i smażymy jeszcze chwilę, by cebula się zeszkliła i zezłociła.
4. Do ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe jajka i mieszamy.
5. Wlewamy ok. pół szklanki mleka, mieszamy.
6. Następnie zagniatamy ciasto, możemy podsypywać mąką jeżeli będzie się za bardzo kleić. Następnie zagniecione ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
7. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pieczarki z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, usmażone odkładamy na bok.
8. Blachę smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto, staramy się ciasto rozciągnąć na całą powierzchnię blachy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia.
9. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C.
Na ciasto trzemy trochę żółtego sera, następnie wykładamy kiełbasę z cebulą, potem pieczarki, potem paprykę pokrojoną w paseczki, plastry pomidora bez skórki, trochę soli i pieprzu na pomidory, a na wierzch trzemy żółty ser, na tarce o dużych oczkach.
10. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika, na najniższy poziom, pieczemy przez 30 minut z grzaniem góra-dół, a następnie dopiekamy przez 10 minut z grzaniem od spodu.
Podajemy z ketchupem, smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
uwielbiam ten wariant pizzy - te cienkie włoskie się chowają! tylko ja zamiast ręcznie wyrabiam ciasto w robocie kuchennym - drożdże nie przepadają za długim ugniataniem, ja zresztą też :P
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńPrzepyszny