piątek, 14 maja 2021

Babka marchewkowa najlepsza + filmik

 

Zapraszam dziś na przepis sprzed lat, z zapisków mojej mamy - na babkę marchewkową najlepszą. Najlepszą dlatego, że babka pozostaje mięciutka i wilgotna nawet na drugi dzień, cudownie pachnąca cynamonem i piernikiem, cudo na talerzu do kawusi lub herbatki.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2-3 marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i przyprawę do piernika umieszczamy w misce i mieszamy.





2. Do miski wbijamy 3 całe jajka, dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i ubijamy na jasną puszystą masę.









3. Następnie stopniowo dolewamy pół szklanki oleju i dalej miksujemy.










4. Następnie dodajemy marchewki starte na tarte o drobnych oczkach i dalej miksujemy.









5. Na końcu stopniowo dosypujemy mąkę zmieszaną z przyprawami, miksujemy i gotowe.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Foremkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto do formy.





6. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut z grzaniem góra-dół.









7. Upieczone ciasto studzimy w foremce, następnie wystudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :-)














Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz