Zapraszam dziś na przepis sprzed lat, z zapisków mojej mamy - na babkę marchewkową najlepszą. Najlepszą dlatego, że babka pozostaje mięciutka i wilgotna nawet na drugi dzień, cudownie pachnąca cynamonem i piernikiem, cudo na talerzu do kawusi lub herbatki.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 25 cm):
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2-3 marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Foremkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto do formy.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz