piątek, 7 maja 2021

Ryż po amerykańsku + filmik


Zapraszam dziś na pyszne i proste danie w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej jednoczenie - ryż po amerykańsku.
 Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
  • 2 cebule
  • 2 torebki ugotowanego ryżu parboiled (200 g - gotujemy przez 16 minut)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszeczka przecieru pomidorowego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • kilka kropel tabasco
Wykonanie:
1. Na dnie patelni/garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy 2 cebule pokrojone w kosteczkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, później dodajemy łodygę selera naciowego i dwie papryki pokrojone w kosteczkę i dusimy wszystko przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i puszeczkę przecieru pomidorowego.

2. Dodajemy pół łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki mielonych goździków.
Jeszcze trochę soli i pieprzu.









3. Czas na kilka kropel tabasco.











4. Sypiemy sporo natki pietruszki. Następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.









5. Dodajemy ugotowany ryż, jeszcze chwilę dusimy i gotowe. Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz