Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam dziś na pyszne i proste danie w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej jednoczenie - ryż po amerykańsku.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
2 cebule
2 torebki ugotowanego ryżu parboiled (200 g - gotujemy przez 16 minut)
1 łodyga selera naciowego
2 papryki: czerwona i zielona
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszeczka przecieru pomidorowego
świeża natka pietruszki
sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki mielonych goździków
kilka kropel tabasco
Wykonanie:
1. Na dnie patelni/garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy 2 cebule pokrojone w kosteczkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, później dodajemy łodygę selera naciowego i dwie papryki pokrojone w kosteczkę i dusimy wszystko przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i puszeczkę przecieru pomidorowego.
2. Dodajemy pół łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki mielonych goździków.
Jeszcze trochę soli i pieprzu.
3. Czas na kilka kropel tabasco.
4. Sypiemy sporo natki pietruszki. Następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.
5. Dodajemy ugotowany ryż, jeszcze chwilę dusimy i gotowe. Podajemy posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz