czwartek, 24 czerwca 2021

Sałatka z tuńczykiem i soczewicą + filmik

Proponuję dziś przepis na pyszną, lekką, letnią sałatkę, która gotowa jest w kilka minut.
Sałatka jest bezglutenowa.

Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
  • 1 puszka soczewicy (np. zielonej)
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz, kolendra mielona
Wykonanie:
1. Soczewicę z puszki odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą.






2. Czerwoną cebulę siekamy drobno i dorzucamy do soczewicy.










3. Pomidory sparzamy, usuwamy skórki i szypułki i kroimy w kosteczkę, następnie dorzucamy do soczewicy.









4. Tuńczyka przekładamy do miski.











5. Natkę pietruszki siekamy drobno.











6. Dodajemy pietruszkę do sałatki, ale nie wszystko, część zostawiamy do dekoracji.









7. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy francuskiej + pół łyżeczki kminu rzymskiego + kolendra mielona + sól i pieprz = mieszamy i dodajemy do sałatki.






8. I na koniec jeszcze trochę soli i pieprzu i gotowe. Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki lub kolendry.

Smacznego :-)










Poniżej zapraszam na filmik:






3 komentarze:

  1. Pyszny przepis na wyśmienity obiad! Bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Na pewno chętnie skorzystam z niego i przygotuję taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie tuńczyka z soczewicą. Ten przepis bardzo mnie zaciekawił.

    OdpowiedzUsuń