Proponuję dziś przepis na pyszną, lekką, letnią sałatkę, która gotowa jest w kilka minut.
Sałatka jest bezglutenowa.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
- 1 puszka soczewicy (np. zielonej)
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz, kolendra mielona
Wykonanie:
1. Soczewicę z puszki odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Czerwoną cebulę siekamy drobno i dorzucamy do soczewicy.
3. Pomidory sparzamy, usuwamy skórki i szypułki i kroimy w kosteczkę, następnie dorzucamy do soczewicy.
4. Tuńczyka przekładamy do miski.
5. Natkę pietruszki siekamy drobno.
6. Dodajemy pietruszkę do sałatki, ale nie wszystko, część zostawiamy do dekoracji.
7. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka musztardy francuskiej + pół łyżeczki kminu rzymskiego + kolendra mielona + sól i pieprz = mieszamy i dodajemy do sałatki.
8. I na koniec jeszcze trochę soli i pieprzu i gotowe. Sałatkę podajemy posypaną natką pietruszki lub kolendry.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Pyszny przepis na wyśmienity obiad! Bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Na pewno chętnie skorzystam z niego i przygotuję taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie tuńczyka z soczewicą. Ten przepis bardzo mnie zaciekawił.
OdpowiedzUsuń