czwartek, 1 lipca 2021

Sernik bez spodu z budyniem i kaszą manną + filmik

Proponuję dziś mój przepis na sernik bez spodu z dodatkiem budyniu i kaszy manny, ewentualnie zamiast jednego budyniu można dodać "Sernix" - u mnie się sprawdza. Kasza manna nadaje kształt sernikowi i powoduje "ziarnistość", jeżeli ktoś tego nie lubi, to można pominąć kaszę mannę, wtedy sernik będzie bardziej delikatny i mniej grysikowy.
Ten przepis jest rekomendowany pod ser z wiaderka "President" - to nie jest przepis sponsorowany, ten ser mi się sprawdził, a sernik wychodzi miękki, delikatny i nie kwaśnieje na drugi dzień.
Do tego przepisu nie polecam serów z wiaderka "Piątnica", "Mój ulubiony" czy inny zmielony twaróg, te sery są za twarde, a mój przepis wymaga sera miękkiego, delikatnego, właśnie takiego jaki jest ser w wiaderku "President".

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 24cm x 24cm):
  • 1 kg sera z wiaderka "President"
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (lub 1 budyń i 1 "Sernix")
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 200 g śmietanki 30%
  • ewentualnie cukier waniliowy i rodzynki
Polewa czekoladowa:
  • 80 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mleka lub więcej
i wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:
1. 100 g miękkiego masła ucieramy z 250 g cukru.






2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy do osobnej miski.









3. Następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i dalej miksujemy.










4. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno.










5. 200 ml schłodzonej śmietanki 30% ubijamy na sztywno.










6. Dwa budynie bez cukru lub 1 budyń i jeden "Sernix" wsypujemy stopniowo dalej mieszając.
Dodajemy też 5 łyżek kaszy manny.









7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C. Jeżeli nasz piekarnik nie ma funkcji pary, wtedy do pokrywki naczynia żaroodpornego wlewam gorącą wodę i takie naczynie umieszczam na dnie piekarnika.






8. Do ciasta dodajemy ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Dno formy wykładamy papierem i przelewamy ciasto.







9. Pieczemy przez około 70-80 minut, na drugiej półce od dołu, z parą wodną, albo z naczyniem z wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy, studzimy sernik w zamkniętym piekarniku i wyciągamy, gdy już wystygnie.
Oczywiście sernik opadnie, ale pozostanie miękki i delikatny.



10. Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy wystudzony sernik.









11. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i chowamy do lodówki na całą noc.














Poniżej zapraszam na filmik:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz