Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam dziś na pyszny przepis - bardzo proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne - babka korzenna - miękka, aromatyczna i wilgotna, nawet na drugi dzień, co jest niezwykłe dla wypieków na maśle, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 22 cm):
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
półtorej szklanki mąki pszennej
ok. pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
100 g rodzynków
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lukier:
ok. 1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
trochę skórki pomarańczowej do dekoracji
Wykonanie:
1. Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy.
2. Następnie dodajemy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy.
3. Półtorej szklanki mąki pszennej przesiewamy do miski, następnie dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy.
4. Następnie zmieszaną mąkę z przyprawami dodajemy do ciasta i dalej miksujemy.
5. Ciasto nie może być zbyt gęste, musi być luźne, dlatego dolewamy ok. pół szklanki mleka, ewentualnie trochę więcej, by osiągnąć luźną konsystencję i dalej miksujemy.
6. 100 g rodzynków sparzamy, odcedzamy, dodajemy 2 łyżeczki skórki pomarańczowej oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy.
7. Rodzynki wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
8. Pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Do suchego patyczka.
9. Ciasto studzimy w foremce, wystudzone przekładamy na talerz. Lukier - ok. szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny, mieszamy, ewentualnie trzeba dodać więcej soku lub wody, jeśli lukier okaże się zbyt gęsty.
W Weekend przepis przetestowany i bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńZdecydowanie kochamy korzenne smaki, dlatego chętnie wypróbujemy przepis :)
OdpowiedzUsuń