czwartek, 8 lipca 2021

Babka korzenna + filmik

 

Zapraszam dziś na pyszny przepis - bardzo proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne - babka korzenna - miękka, aromatyczna i wilgotna, nawet na drugi dzień, co jest niezwykłe dla wypieków na maśle, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na foremkę z kominem o średnicy 22 cm):
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • ok. pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Lukier:
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • trochę skórki pomarańczowej do dekoracji
Wykonanie:
1. Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy.





2. Następnie dodajemy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy.









3. Półtorej szklanki mąki pszennej przesiewamy do miski, następnie dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy.






4. Następnie zmieszaną mąkę z przyprawami dodajemy do ciasta i dalej miksujemy.









5. Ciasto nie może być zbyt gęste, musi być luźne, dlatego dolewamy ok. pół szklanki mleka, ewentualnie trochę więcej, by osiągnąć luźną konsystencję i dalej miksujemy.







6. 100 g rodzynków sparzamy, odcedzamy, dodajemy 2 łyżeczki skórki pomarańczowej oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszamy. 








7. Rodzynki wraz ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.






8. Pieczemy przez ok. 45 minut z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Do suchego patyczka.









9. Ciasto studzimy w foremce, wystudzone przekładamy na talerz. Lukier - ok. szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny, mieszamy, ewentualnie trzeba dodać więcej soku lub wody, jeśli lukier okaże się zbyt gęsty.





10. Lukrujemy ciasto.











11. Dekorujemy skórką pomarańczową i gotowe.
Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:





3 komentarze:

  1. W Weekend przepis przetestowany i bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie kochamy korzenne smaki, dlatego chętnie wypróbujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń