czwartek, 4 listopada 2021

Babka czekoladowo-pomarańczowa + filmik

Proponuję dziś pyszne i proste ciasto z tych "na niedzielę" - babkę czekoladowo-pomarańczową. To ciasto pieczemy z prawdziwą gorzką czekoladą, a nie jak to zwykle bywa w przypadku murzynków - z kakao, i z prawdziwą pomarańczą, a nie z aromatem pomarańczowym.
Ciasto przepięknie pachnie czekoladowo-pomarańczowo i równie cudownie smakuje. 
Ale należy pamiętać, że to nie jest taki nachalny smak pomarańczowy a tylko lekki aromat, taki akuratny pasujący do czekolady.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje na keksówkę 27cm x 8cm mierząc od spodu):
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 pomarańcza
  • 4 jajka
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.





2. Trzemy skórkę z pomarańczy.












3. Do misy miksera przekładamy miękkie masło, dodajemy 3/4 szklanki cukru i otartą skórkę z pomarańczy. Miksujemy na puszystą masę.









4. Następnie dodajemy po 1 całym jajku i dalej miksujemy.











5. Do miski przesiewamy półtorej szklanki mąki pszennej wraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.










6. Następnie stopniowo dodajemy mąkę do ciasta i dalej miksujemy.











7. Wyciskamy sok z pomarańczy.












8. Następnie dodajemy do ciasta ok. 5-6 łyżek soku pomarańczowego i dalej miksujemy.










9. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy.










10. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do keksówki tę część ciasta z czekoladą i lekko wygładzamy łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.






11. Na część czekoladową wykładamy jasne ciasto i lekko wygładzamy.











12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 55 minut, z grzaniem góra-dół, na drugim poziomie piekarnika, do suchego patyczka.









13. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)












 



Poniżej zapraszam na filmik:






6 komentarzy:

  1. Babka wyszła przepyszna, delikatna, polecam,dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że babka smakowała, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Ależ ona musi pięknie pachnieć :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście pięknie pachnie, polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Perfekcyjnie podany przepis 👌Otszna babka dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń