Proponuję dziś prosty przepis na przepyszny sos pieczarkowy do makaronu.
To jest sos bez dodatku śmietany, jogurtu czy mleka, podstawą są pieczarki, przyprawy i bulion. Powstaje delikatny i smaczny sos idealnie pasujący do makaronu.
Ten przepis to kolejne wspomnienie z dzieciństwa, z czasów PRL'u - taki sos jadałam w szkolnej stołówce i to jest najlepszy sos pieczarkowy jaki jadłam w życiu, podawany właśnie z makaronem i udało mi się ten smak odtworzyć, Wam zapewne też zasmakuje.
Przepis możliwy jest w wersji bezglutenowej, wystarczy mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą.
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 3 osób):
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz, oregano, mielona słodka papryka
- oliwa
- 1 łyżka masła
1. 500 g pieczarek obieram, myjemy i siekamy.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy.
4. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy, aż pieczarki puszczą wodę, a potem smażymy aż woda wyparuje.
5. Następnie przyprawy: pieprz, oregano i słodka mielona papryka.
Mieszamy, smażymy.
6. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i krótką chwilę smażymy.
7. Na koniec wlewamy 2 szklanki bulionu, mieszamy i dusimy chwilę, aż sos ładnie zgęstnieje, to nie trwa długo. Mieszamy i gotowe.
Najlepiej smakuje z makaronem.
Serdecznie polecam i smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz