Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Proponuję dziś przepis na pyszny i szybki serniczek o kremowej konsystencji, który najlepiej smakuje pierwszego dnia, na świeżo, bez schładzania.
Jest mięciutki i delikatny, rozpływa się ustach i zwykle do wieczora znika, także i tak nie da się w lodówce przechować :-) Dlatego zawsze proponuję by upiec go rano, a do wieczora pozostanie po nim słodkie wspomnienie, niestety...
Do tego przepisu proponuję ser z wiaderka President, który najlepiej nadaje się właśnie na taki leciutki, kremowy serniczek.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
1 kg sera z wiaderka President
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń
1 sernix (lub 2 budynie)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Miękkie masło wraz ze szklanką cukru ucieramy na puszystą masę.
2. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 5) i dalej miksujemy.
3. W tym momencie powinno się dodać 1 budyń i 1 sernix, albo dwa budynie i jeszcze pomiksować. Na filmie budyń i sernix dodałam do już mieszającego się sera i to nie był najlepszy pomysł, bo mogą się dobrze nie wymieszać niestety. Dlatego budynie najpierw a ser dodajemy na końcu.
4. I na końcu stopniowo dodajemy ser z wiaderka President. To jest sprawdzony przeze mnie ser, który najlepiej nadaje się do tego rodzaju sernika.
5. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu C piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół, przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy zamkniętych drzwiczkach.
Sernik bardzo urośnie a potem opadnie.
Będzie miękki, delikatny i kremowy.
6. Wystudzony oprószamy cukrem pudrem i zajadamy.
Najlepiej smakuje na świeżo, wystudzony ale nie schłodzony w lodówce. Nie zdąży się tego doczekać, bo u nas w domu znika do wieczora :-)
o jak fajnie - kolejny bezglutenowy wypiek - jeśli doda się budynie dr oectera :) dziękuję!
OdpowiedzUsuńOtóż to, gdy doda się bezglutenowe budynie, to właśnie taki będzie sernik, wolny od glutenu i przepyszny, serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńA jeśli mam jajka, które nie są zbyt duże to dodać lepiej 6 czy zostać przy 5?
OdpowiedzUsuńJak są małe jajka, to lepiej dodać 6, pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń