czwartek, 17 marca 2022

Murzynek klasyczny + filmik

Witam się z Wami po długiej zimowej przerwie i wracam z przepisem z dzieciństwa, czyli kolejne pyszności z PRL'u -  klasyczny murzynek, ciasto, które bardzo często piekła moja mama, takie ciasto na niedzielę.

Ten murzynek jest wyjątkowy, mięciutki, wilgotny, pulchny, rozpływa się w ustach, bardzo polecam.


Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.


* * *

Składniki (proporcje na blachę z kominem o średnicy 25 cm):

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki mleka
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Do garnka przekładamy 250 g masła + 1 szklankę cukru + 4 łyżki kakao + pół szklanki mleka -> musimy to zagotować i potem jeszcze pogotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą i masa czekoladowa zgęstnieje. Następnie odlejemy sobie trochę do kubeczka (około pół szklanki) i to będzie nasza polewa. Masę czekoladową odstawiamy do ostygnięcia.


2. Wystudzoną masę czekoladową przekładamy do misy miksera, dodajemy stopniowo po 1 żółtku (razem 4, a białka do osobnej miski) i miksujemy na wolnych obrotach.








3. Następnie stopniowo wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej i 1 płaską łyżkę proszku do pieczenia i miksujemy.









4. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.











5. Ubitą pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.











6. Foremkę z kominem o średnicy 25 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do foremki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.








7. Pieczemy przez ok. 45-50 minut w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka.









8. Upieczone ciasto studzimy w foremce. Wystudzone przekładamy na paterę i dekorujemy polewą. Gdy polewa nam zastygnie za bardzo, to warto ją lekko podgrzać przed dekorowaniem.

I gotowe. Ciasto jest przepyszne.
Smacznego :-)












Poniżej zapraszam na filmik:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz