czwartek, 2 marca 2023

Biszkopt kokosowy z lekkim kremem z mascarpone i ananasami


Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty torcik na niedzielę na biszkopcie kokosowym z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i ananasami. Ciasto jest przepyszne, a biszkopt nie wymaga nasączania. 
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

Biszkopt:
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki z ziaren amarantusa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
oraz
  • 2-3 plastry ananasa
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • cukiereczki do dekoracji
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy 1 szklankę cukru i miksujemy na kogel-mogel.





2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.










3. Następnie ubitą pianę łączymy z koglem-moglem.










4. Pół szklanki mąki krupczatki przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy.









5. Łyżkę mąki ziemniaczanej.











6. Pół szklanki wiórków kokosowych i mieszamy.










7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.







8. Pieczemy przez ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku, z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Następnie upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.





9. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, by otrzymać dwa blaty.










10. Spieczony wierzch ścinamy.











11. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy pół litra schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy. 








12. W trakcie miksowania dodajemy po łyżce serka mascarpone.










13. 2 lub 3 plastry ananasa kroimy drobno.










14. Blat biszkoptu smarujemy kremem, nie trzeba biszkoptu niczym nasączać. Na kremie układamy ananasy i jeszcze przykrywamy kremem.








15. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy kremem po całości i wygładzamy.









16. Dekoracja to już jak kto chce. Ja wierzch posypuję wiórkami kokosowymi.









17. Boki możemy udekorować cukiereczkami.










18. I wiórkami kokosowymi. I gotowe. Teraz torcik chowamy na całą noc do lodówki.









19. Kroimy następnego dnia.
Smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz