Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem z mascarpone i ananasami
Proponuję dziś przepis na pyszny i prosty torcik na niedzielę na biszkopcie kokosowym z lekkim kremem śmietankowym z mascarpone i ananasami. Ciasto jest przepyszne, a biszkopt nie wymaga nasączania.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
pół szklanki mąki krupczatki
wersja bezglutenowa: pół szklanki mąki z ziaren amarantusa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki wiórków kokosowych
Krem:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
oraz
2-3 plastry ananasa
wiórki kokosowe do dekoracji
cukiereczki do dekoracji
Wykonanie:
1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy 1 szklankę cukru i miksujemy na kogel-mogel.
2. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
3. Następnie ubitą pianę łączymy z koglem-moglem.
4. Pół szklanki mąki krupczatki przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy.
5. Łyżkę mąki ziemniaczanej.
6. Pół szklanki wiórków kokosowych i mieszamy.
7. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
8. Pieczemy przez ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku, z grzaniem góra-dół na drugiej półce od dołu. Następnie upieczony biszkopt pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku.
9. Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, by otrzymać dwa blaty.
10. Spieczony wierzch ścinamy.
11. Czas na krem. Do misy miksera wlewamy pół litra schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy 2 łyżki cukru i miksujemy.
12. W trakcie miksowania dodajemy po łyżce serka mascarpone.
13. 2 lub 3 plastry ananasa kroimy drobno.
14. Blat biszkoptu smarujemy kremem, nie trzeba biszkoptu niczym nasączać. Na kremie układamy ananasy i jeszcze przykrywamy kremem.
15. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy kremem po całości i wygładzamy.
16. Dekoracja to już jak kto chce. Ja wierzch posypuję wiórkami kokosowymi.
17. Boki możemy udekorować cukiereczkami.
18. I wiórkami kokosowymi. I gotowe. Teraz torcik chowamy na całą noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz