czwartek, 20 kwietnia 2023

Pierogi z kaszą i boczkiem

Zapraszam na nowy przepis, tym razem pierogi w innej wersji, z kaszą i boczkiem, na cieście z jajkiem, są naprawdę wspaniałe, serdecznie polecam :-)

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 5-6 osób):

Farsz:
  • 1 szklanka suchej kaszy
  • 2 szklanki wody
  • ok. 400 g boczku
  • 2 cebule
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. 200 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody + półtorej łyżeczki soli z łyżką masła. 

Szklankę suchej kaszy opłukujemy na sicie, następnie odsączamy i wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości.


2. Ok. 400 g boczku kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto.










3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę.










4. Dodajemy cebule do boczku i przysmażamy na złoto.










5. Część usmażonego boczku z cebulą dodajemy do ugotowanej kaszy, a część zostawiamy na okrasę. Mieszamy.








6. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i farsz do pierogów gotowy.










7. Czas na ciasto. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej. Dodajemy szczyptę soli. W środku robimy wgłębienie i w to wbijamy 1 jajko. Następnie widelcem roztrzepujemy.






8. Następnie stopniowo wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i mieszamy widelcem. Czasem trzeba wody trochę więcej. Musimy to wyczuć pod palcami.
Chwilę zagniatamy w misce.






9. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Uzyskujemy piękne, elastyczne ciasto, które na 20 minut chowamy do miski pod przykryciem by odpoczęło.







10. Po 20 minutach odkrawamy część i rozwałkowujemy na omączonym blacie, pozostałe ciasto chowamy do miski pod przykryciem by nie schło, wykrawamy kółka, ścinki chowamy do miski.






11. Następnie nakładamy farsz i lepimy pierogi, odkładamy pod ściereczkę.










12. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.










13. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)















Poniżej zapraszam na filmik:









1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń