Przepisy kulinarne krok po kroku ze zdjęciami oraz filmikami z kuchni tradycyjnej, bezglutenowej, wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Serdecznie zapraszam :-)
Zapraszam na nowy przepis, tym razem pierogi w innej wersji, z kaszą i boczkiem, na cieście z jajkiem, są naprawdę wspaniałe, serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 5-6 osób):
Farsz:
1 szklanka suchej kaszy
2 szklanki wody
ok. 400 g boczku
2 cebule
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
ok. 200 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody + półtorej łyżeczki soli z łyżką masła.
Szklankę suchej kaszy opłukujemy na sicie, następnie odsączamy i wrzucamy na wrzątek i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości.
2. Ok. 400 g boczku kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na złoto.
3. Dwie cebule kroimy w drobną kostkę.
4. Dodajemy cebule do boczku i przysmażamy na złoto.
5. Część usmażonego boczku z cebulą dodajemy do ugotowanej kaszy, a część zostawiamy na okrasę. Mieszamy.
6. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i farsz do pierogów gotowy.
7. Czas na ciasto. Do miski przesiewamy 3 szklanki mąki pszennej. Dodajemy szczyptę soli. W środku robimy wgłębienie i w to wbijamy 1 jajko. Następnie widelcem roztrzepujemy.
8. Następnie stopniowo wlewamy ok. 200 ml gorącej wody i mieszamy widelcem. Czasem trzeba wody trochę więcej. Musimy to wyczuć pod palcami.
Chwilę zagniatamy w misce.
9. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy. Uzyskujemy piękne, elastyczne ciasto, które na 20 minut chowamy do miski pod przykryciem by odpoczęło.
10. Po 20 minutach odkrawamy część i rozwałkowujemy na omączonym blacie, pozostałe ciasto chowamy do miski pod przykryciem by nie schło, wykrawamy kółka, ścinki chowamy do miski.
11. Następnie nakładamy farsz i lepimy pierogi, odkładamy pod ściereczkę.
12. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
13. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką. Są przepyszne, serdecznie polecam :-)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam