czwartek, 6 kwietnia 2023

Strucla z makiem

Proponuję dziś przepis na pyszną struclę makową. Jak widać na zdjęciu strucla ma piękny kształt, który zawdzięczamy pieczeniu w papierze. Strucla jest obficie nadziana sporą ilością przepysznej domowej masy makowej. Samego ciasta jest niewiele, tyle by było w co zawinąć masę makową, bo w mojej strucli to mak gra pierwsze skrzypce.
To jest przepis na jedną struclę długości ok. 30 centymetrów.

Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje na jedną struclę długości ok. 30 cm):

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 7-8 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
      Jeżeli akurat nie mamy śmietany to ciasto też się uda, po prostu musimy dać 2 jajka, ciasto będzie bardziej kruche, ale wystarczająco elastyczne, by dało się je zawinąć z masą makową.

Masa makowa:
  • 250 g suchego maku
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • bakalie (np. sparzone rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy...)
Lukier:
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • ewentualnie trochę wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Podpowiedź: ciasto bez śmietany, z dwoma jajkami jest bardziej trwałe, mniej skłonne do pękania, można je bardziej rozwałkować, natomiast ciasto delikatniejsze, z jednym jajkiem i śmietaną jest bardziej skłonne do pękania, dlatego rozwałkowujemy je nieco grubiej.

Wykonanie:
1. W rondelku podgrzewamy 500 ml mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze się gotujące, wsypujemy 250 g suchego maku. Mieszamy i gdy mak z mlekiem zacznie się gotować, to gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.



2. Ugotowany mak przecedzamy na sicie.










3. Następnie przekręcamy mak przez maszynkę na sitku o drobnych oczkach, dwa razy.









4. W rondelku roztapiamy 100 g masła i pozostawiamy do wystudzenia.










5. Dwa białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.










6. Dwa żółtka wraz z 3 łyżkami cukru ubijamy na jasną masę.










7. Przekręcony przez maszynkę mak przekładamy do misy miksera i dodajemy 3 łyżki miodu.









8. Następnie do maku dodajemy ukręcone żółtka z cukrem czyli kogel-mogel i miksujemy.









9. Następnie do maku dodajemy bakalie, np. sparzone rodzynki.










10. I kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy.










11. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy i masa makowa gotowa. Odkładamy ją na bok.









12. Teraz czas na ciasto drożdżowe. Do miski wsypujemy 300 g mąki pszennej oraz 7-8 g drożdży suchych.









13. 3 łyżki cukru pudru. Mieszamy.











14. Teraz dodajemy 1 jajko i 3 łyżki śmietany, albo jeżeli nie mamy śmietany to 2 jajka.









15. Na końcu dodajemy wystudzone masło. Mieszamy, chwilę zagniatamy w misce.









16. Następnie przerzucamy na blat i zagniatamy.










17. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, miskę okrywamy folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę, by ciasto odpoczęło. Ciasto zbytnio nie urośnie, drożdże sprawią, że będzie elastyczne i ładnie uda się w nim zawinąć masę makową. Z tego też względu nie podaję wersji bezglutenowej. Nie udało mi się stworzyć ciasta bezglutenowego, które utrzyma masę makową i się przy tym nie rozpadnie.
18. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Moja strucla jest niewielka, długości ok. 30 centymetrów, tak aby pasowała na przygotowany talerz. Dlatego tak rozwałkowujemy ciasto, by krótszy bok miał miej więcej 30 cm długości.






19. Następnie na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową, którą smarujemy ciasto w ten sposób, by zostawić ok. 1 cm ciasta wolnego przy krawędziach.







20. Zawijamy roladę w ten sposób, by łączenie ciasto było od spodu. Krawędzie rolady delikatnie zawijamy pod spód, by masa makowa nie wyciekła.







21. Nie bez trudu przekładamy ciasto na papier do pieczenia, oczywiście łączeniem od spodu. Papieru musi być trochę więcej, by można było swobodnie zawinąć ciasto. Warto też papier oprószyć mąką. Gdy przeniesiemy ciasto, to wierzch nakłuwamy widelcem.




22. Następnie ostrożnie zawijamy ciasto, po prostu je rolujemy, ale niezbyt ciasno. Musi być luz, by ciasto mogło nieco urosnąć podczas pieczenia.







23. W ten sposób przygotowane ciasto będziemy piec. Dzięki temu że nasza strucla jest zawinięta w papier, będzie miała piękny kształt.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.






24. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w nagrzanym piekarniku z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć papier by sprawdzić, czy ciasto ładnie się upiekło. Możemy ewentualnie już bez papieru dopiekać jeszcze 5 minut, niezbyt długo, by ciasto za bardzo nie wyschło.



25. Upieczoną struclę pozostawiamy do wystudzenia. Ewentualnie pęknięcia ukryjemy pod lukrem.









26. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy ok. 1 szklanki cukru pudru, wlewamy sok z cytryny i mieszamy, jeżeli lukier będzie zbyt gęsty to możemy dodać jeszcze odrobinę wody. Mieszamy i lukier gotowy.





27. Lukrujemy ciasto.











28. Polukrowane ciasto dekorujemy na przykład kandyzowaną skórką pomarańczową.

I przepyszna strucla z makiem jest gotowa.
Smacznego :-)












Poniżej zapraszam na filmik:




2 komentarze: