Przedstawiam dziś wegetariańską wersję mojej ulubionej kolorowej ryżowej zapiekanki. Serdecznie polecam wypróbować właśnie tę wersję, polecam :-) Zapiekanka jest też możliwa w wersji wegańskiej - jeżeli mozarellę zastąpimy silky tofu, a naczynie żaroodporne wysmarujemy na przykład olejem kokosowym albo margaryną.
Zapiekanka jest również bezglutenowa.
Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do przepisu: Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami
Zapraszam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (19.03.2021 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla czterech osób):
- 300 g ryżu parboiled (3 torebki)
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 150 g drobnej mozarelli (lub 300 g silky tofu)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka kukurydzy
- filiżanka mrożonej marchewki z groszkiem
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
- pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.
I gotowe, smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz