sobota, 13 maja 2017

Zapiekanka wegetariańska + filmik


Przedstawiam dziś wegetariańską wersję mojej ulubionej kolorowej ryżowej zapiekanki. Serdecznie polecam wypróbować właśnie tę wersję, polecam :-) Zapiekanka jest też możliwa w wersji wegańskiej - jeżeli mozarellę zastąpimy silky tofu, a naczynie żaroodporne wysmarujemy na przykład olejem kokosowym albo margaryną.

Zapiekanka jest również bezglutenowa.

Dzisiejsza wersja odnosi się konkretnie do przepisu: Kolorowa zapiekanka ryżowa z parówkami
Zapraszam :-)

Do przepisu został dołączony filmik (19.03.2021 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla czterech osób):
  • 300 g ryżu parboiled (3 torebki)
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 150 g drobnej mozarelli (lub 300 g silky tofu) 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka kukurydzy
  • filiżanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano
  • pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki i smażymy na oliwie.











2. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy drobno, następnie dodajemy do smażącej się cebuli, dodajemy sól, pieprz i oregano, mieszamy, smażymy.









3. W osolonym wrzątku gotujemy 3 torebki ryżu (300 g) przez 16 minut.











4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (olejem kokosowym lub margaryną), wrzucamy ugotowany ryż oraz usmażone pieczarki z cebulą, mieszamy.








5. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki: żółtą i czerwoną.











6. Dodajemy kukurydzę z puszki.












7. Dodajemy filiżankę mrożonego groszku z marchewką.











8. Dodajemy łyżkę sosu sojowego.












9. Przyprawy: papryka słodka, curry, sól i pieprz.











10. Dodajemy mozarellę lub silky tofu. Część mieszamy z zapiekanką, część dajemy na wierzch.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C.








11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut z grzaniem góra-dół i z pokrywką, a następnie 10 minut bez pokrywki z termoobiegiem.
I gotowe, smacznego :-)
















Poniżej zapraszam na filmik:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz