Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki cytrynowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są nieco piaskowe, ale dzięki dodaniu soku z cytryny stają się lekko wilgotne w środku, a na zewnątrz pozostają chrupiące z cudownym cytrynowym aromatem.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (7.08.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (7.08.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
- 50 g mąki z ziaren amarantusa
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g mąki ryżowej
- 50 g masła
- 1 cytryna
- ok. 100 ml mleka
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier puder
1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące.
2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem.
4. Dodajemy do ciasta skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy.
5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie piekarnika.
8. Tak wyglądają po upieczeniu, są wyrośnięte, rumiane i pachnące.
9. Przygotowujemy lukier - do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty.
10. Lukrujemy babeczki - np. łyżką.
Wyglądają niezwykle obiecująco :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują, ale tym co sprawia, że te babeczki są tak niezwykłe, jest właśnie dodatek mąki z ziaren amarantusa. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA ja nie miałam mąki z amarntusa a i tak zrobiłam... nie mogłam się opanować tak apetycznie wyglądają i pyszotka!!!!!!!! polecam zdecydowanie
OdpowiedzUsuńUdały się? To bardzo się cieszę. Zdecydowałam się na dodatek mąki amarantusowej, bo sprawdziła mi się przy babce marmurkowej (http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/07/babka-marmurkowa-bezglutenowa.html?showComment=1406457574357#c6231061286914153009) doskonale się sprawdziła. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń