Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni dla osób chorych na celiakię. Natomiast w przypadku naszej rodziny wystarczy eliminować bezpośrednią postać mąki pszennej dla poprawy samopoczucia, dlatego uciekamy od produktów typowo bezglutenowych, z których gluten został usunięty w procesie chemicznym (skład bezglutenowej bułki tartej lekko mnie przeraża). Dlatego częściej zdarza mi się używanie bułki tartej zrobionej przeze mnie, z z ususzonej przeze mnie upieczonej bułki, niejednokrotnie pszennej. Zapraszam.
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- bułka tarta (bezglutenowa)
- garść sezamu
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, papryka słodka, curry
- tłuszcz (np olej z pestek winogron)
1. Umyte piersi z kurczaka kroimy na małe cząstki.
2. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz przyprawy i mieszamy.
3. Następnie dodajemy wodę i jajko.
4. Następnie miksujemy do uzyskania lekko naleśnikowatej formy ciasta.
5. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem.
6. Cząstki kurczaka obtaczamy w cieście a następnie w naszej panierce.
7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.
8. Usmażone układam na talerzu, nie odsączam ich na papierze. Uważam, że zawarty w nich tłuszcz jest mniej szkodliwy od tego co znajduje się w papierze, na którym miałyby poleżeć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz