niedziela, 12 października 2014

Nuggetsy (bezglutenowe)

Przedstawiam przepis na nuggetsy - fajny obiadek, i w dodatku bezglutenowy. Przepis łatwy, szybki i przyjemny. Jeżeli zostanie użyta certyfikowana bułka tarta bezglutenowa, wtedy przepis będzie odpowiedni dla osób chorych na celiakię. Natomiast w przypadku naszej rodziny wystarczy eliminować bezpośrednią postać mąki pszennej dla poprawy samopoczucia, dlatego uciekamy od produktów typowo bezglutenowych, z których gluten został usunięty w procesie chemicznym (skład bezglutenowej bułki tartej lekko mnie przeraża). Dlatego częściej zdarza mi się używanie bułki tartej zrobionej przeze mnie, z z ususzonej przeze mnie upieczonej bułki, niejednokrotnie pszennej. Zapraszam.

Składniki:
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 jajko
  • bułka tarta (bezglutenowa)
  • garść sezamu
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, pieprz, papryka słodka, curry
  • tłuszcz (np olej z pestek winogron)
Wykonanie:
1. Umyte piersi z kurczaka kroimy na małe cząstki.















2. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą oraz przyprawy i mieszamy.














3. Następnie dodajemy wodę i jajko.
















4. Następnie miksujemy do uzyskania lekko naleśnikowatej formy ciasta.















5. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem.















6. Cząstki kurczaka obtaczamy w cieście a następnie w naszej panierce.















7. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron.















8. Usmażone układam na talerzu, nie odsączam ich na papierze. Uważam, że zawarty w nich tłuszcz jest mniej szkodliwy od tego co znajduje się w papierze, na którym miałyby poleżeć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz