czwartek, 15 października 2015

Prosta zapiekanka ryżowa z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą + filmik

Dziś przedstawiam zapiekankę najprostszą z prostych. Składniki smażymy razem na jednej patelni, a potem myk i do  naczynia żaroodpornego i do pieca, i już tylko czekamy na smakowitości.

Do przepisu został dołączony filmik (14.08.2020 r.) -> na końcu posta.

Serdecznie polecam :-)


* * *


Składniki (proporcje na 5-6 osób):
  • 4 torebki ryżu paraboiled 
  • 3 kiełbasy
  • ok. 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • ketchup
  • ser żółty do starcia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano i papryka słodka
  • świeża natka pietruszki
Wykonanie:
1. Gotujemy ryż na sypko. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoto (nie ukrywam, że lubię węgielki, co też widać na zdjęciu). Gdy się już podsmażą, to kroimy cebulę w ćwierć-talarki, dorzucamy do kiełbasy i smażymy razem.









2. Obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy, pieprzu i sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej kilka minut.








3. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.













4. Dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy.













5. Teraz czas na ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może okazać się, że trzeba doprawić solą i pieprzem.












6. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera (na tarce o grubych oczkach). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.












7. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)













Poniżej zapraszam na filmik:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz