poniedziałek, 17 lipca 2017

Zapiekanka makaronowa z brokułem, kalafiorem i pieczarkami (wegańska i bezglutenowa) #11

Uwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami. Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa. Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla czterech osób):
  • 250 g makaronu bezglutenowego np. penne
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 800 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz biały, kmin rzymski oregano
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
1. Cebulę kroimy na pół-talarki i smażymy na oliwie razem z oregano i kminem rzymskim.














2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do smażącej się cebuli, dodajemy soli i białego pieprzu, jeszcze trochę oregano. Smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.










3. Gdy pieczarki się już usmażą to wlewamy 800 ml mleka kokosowego i wszystko razem dusimy.













4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie dodajemy usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy.











5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy.














6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Podajemy udekorowane np. sałatą , pomidorkami koktajlowymi i ogórkami kiszonymi.
Smacznego :-)








,

5 komentarzy:

  1. Super zapiekaneczka! Muszę ją jak najszybciej przyrządzić, bo nie mogę jej teraz wytrącić z mojej głowy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, naprawdę jest pyszna, w sam raz dla entuzjastów różyczek brokułowo-kalafiorowych :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Brokuł, kalafior, pieczarki - wszystko, co najlepsze w zapiekankach. Ja dorzuciłabym jeszcze kurczaka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie bez kurczaczka. Zwierzęta są do kochania a nie do jedzenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń