Uwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami. Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla czterech osób):
- 250 g makaronu bezglutenowego np. penne
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 800 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz biały, kmin rzymski oregano
- oliwa do smażenia
1. Cebulę kroimy na pół-talarki i smażymy na oliwie razem z oregano i kminem rzymskim.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do smażącej się cebuli, dodajemy soli i białego pieprzu, jeszcze trochę oregano. Smażymy.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
3. Gdy pieczarki się już usmażą to wlewamy 800 ml mleka kokosowego i wszystko razem dusimy.
4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany makaron, następnie dodajemy usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy.
5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy.
6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Podajemy udekorowane np. sałatą , pomidorkami koktajlowymi i ogórkami kiszonymi.
Smacznego :-)
,
Super zapiekaneczka! Muszę ją jak najszybciej przyrządzić, bo nie mogę jej teraz wytrącić z mojej głowy :P
OdpowiedzUsuńDziękuję, naprawdę jest pyszna, w sam raz dla entuzjastów różyczek brokułowo-kalafiorowych :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńBrokuł, kalafior, pieczarki - wszystko, co najlepsze w zapiekankach. Ja dorzuciłabym jeszcze kurczaka! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bez kurczaczka. Zwierzęta są do kochania a nie do jedzenia. Pozdrawiam.
UsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń